Isteruju otrove - lecenje biljem


U kalendaru branja lekovitog bilja septembar se svrstava u aktivnije mesece. Ovog puta preporučujemo neke od manje poznatih biljaka koje se sada sakupljaju a u narodnoj medicini se koriste za čišćenje organizma, da se hrana bolje svari, protiv srčane aritmije, kašlja...



Abdovina (Sambucus ebulus)

Uspeva kao korov na vlažnim mestima, pored puteva i na ivicama šuma. Reč je o biljki koja dosegne do dva metra, velikih listova sličnih zovinim i po ivicama nazubljenim. Ima bele ili ružičaste cvetove u obliku štitova na vrhovima grana. Plod je mala okrugla i crna bobica. Sadrži etarska ulja, gorke materije a u plodu jabučnu i vinsku kiselinu, tanine i antocijan.

Koristi se:
da pročisti organizam
pospešuje znojenje i izmokravanje
protiv reume

Zbogom otrovi

Zgnječite bobice i ostavite 3 do 4 dana da počnu da fermentišu, a kad se tečnost razbistri, procedite kroz gazu, zasladite medom i pijte tri puta dnevno po kašiku pre jela tri do četiri sedmice.

Ili

Osušen koren istucajte u avanu, pa na vrh noža praha prelijte sa 2,5 dl vrele vode, stavite da vri 5 munuta, procedite i pijte po malo svakih 2 sata ali ne više od šoljice dnevno.



Kičica (Erythrea centaurium)

Raste na vlažnim i peskovitim brdskim livadama i pašnjacima kao i šumskim čistinama i obroncima. Ima četvorougaonu, oko 30 cm visoku i šuplju stabljiku, jajoliko duguljaste listove i ružičaste grozdaste cvetove koji se otvaraju samo kad je najjače sunce. Sadrži minerale gvožđa i natrijum, etarsko ulje, gorke heterozide...

Koristi se:
da pospeši varenje i smanji lučenje želudačne kiseline
protiv groznice
poboljšava raspoloženje

Za bolje varenje

U pola litra vode kuvajte 2 do 3 minuta kašiku usitnjenje biljke, procedite i pijte po malo, ali ne više od 2 šoljice čaja dnevno.
Ili
Osušenu biljku usitnite u avanu pa 2 g praha popijte sa po malo vode tokom dana.

Smiruje groznicu

U 7,5 dl belog vina kratko prokuvajte 25 g kičice, procedite, pa pijte tri puta tokom dana po kašičicu posle jela.



Mišljakinja (Stellaria media)

Raste kao korov na poljima, livadama i u šumama. Ima 30 cm dugu puzavu stabljiku, jajolike listiće i bele cvetiće koji se otvaraju na suncu a noću su zatvoreni. Sadrži, između ostalog, aromatična etarska ulja i tanin.

Koristi se:
pospešuje iskašljavanje sluzi iz disajnih organa
čisti bubrege i bešiku od peska

Očistite pluća

Sa 2,5 dl vrele vode prelijte 100 g lišća, sačekajte 10 minuta, procedite i pijte po malo tokom dana ali ne više od 2 šoljice.

Isteruje pesak

Pomešajte 7,5 dl vode, 2,5 dl vina i malo meda pa sipajte 3 kašike lišća, kratko prokuvajte, procedite i pijte tri puta dnevno po čašicu da očistite bubrege i bešiku od peska.



Macina trava (Marrubium vulgare)

Biljka koju još nazivaju i očajnica ili tetrljan uspeva kao korov na suvim, kamenitim i krečnjačkim pašnjacima, pored puteva i na strništima. Ima šuplju stabljiku koja poraste do pola metra, jajolike sivobele naborane i obostrano dlakave listove nazubljene na ivicama. Cveta belim cvetovima koji formiraju klas, ima jak koren a karakteristično je da miriše na mošus. Sadrži, između ostalog, etarsko ulje, tanin i gorke materije.

Koristi se:
u slučaju anemije
smiruje kašalj i srčane aritmije

Jača krv

Sa 2,5 dl vrele vode poparite kašičicu suvog lišća, procedite posle 15 minuta i pijte zaslađeno medom do tri manje šoljice dnevno.

Smirite aritmiju

Poparite sa pola litre vrele vode 15 g lišća i malo korena maslačka, procedite posle 15 minuta pa pijte ujutro i uveče po šol
biljeizdravlje.rs