Voda pirinca pravi eliksir


Vraća energiju, podstiče varenje, topi kilograme, čisti kožu

Smeđi basmati pirinač prava je riznica vitamina i minerala, pa je višestruko koristan za zdravlje.

Naročito karakterističan je napitak kanji koji se od njega pravi i iako u osnovi predstavlja slanu pirinčanu vodu, u drevnoj ajurvedi smatra se eliksirom mladosti i dugovečnosti.

Ovaj napitak hrani organizam i vraća ga u ravnotežu, a zbog dobrih nutritivnih svojstava telu daje energiju i snagu.


Kanji je nezaobilazni deo lagane dijete koja se na svim аjurvedskim klinikama sporovodi sa onima koji počinju "pancha karma tretman" - poseban metod čišćenja organizma. Ali, ovaj napitak je takođe izvrsan izvor energije kad je telo dehidrirano ili iscrpljeno usled bolesti. Osim što organizam vraća u balans, kanji podstiče i varenje hrane, pa je odlično sredstvo za održavanje dobre probave i vitke linije.


Ovaj napitak se veoma lako priprema, a preporuka je da se pije tokom celog dana. To naročito važi za one koji žele da vrate vitku liniju.


U litar i po provrele vode staviti jednu šaku opranog organskog basmati pirinča ili smeđeg pirinča i malo soli po želji. Kuvati na jačoj vatri dok zrna potpuno ne omekšaju i izgube oblik. Napitak se može procediti i sipati u termos da bise pio tokom celog dana, jer mora da bude topao.


Kanji ne donosi samo dobro zdravlje, već pokazuje pozitivne efekte i na koži lica i tela. Kako obiluje amino kiselinama, pirinčana voda uspešno smanjuje pore, zateže kožu, stimuliše bolju cirkulaciju krvi, pomaže da koža bude meka i podmlađena, a ten blistav.


Ova "zdrava vodica" bogata je inositolom - ugljenim hidratom koji pomaže u ojačavanju elastičnosti dlake i sprečava njeno krzanje, pa redovnom upotrebom kosa postaje kvalitetnija i sjajnija.


Kanji natapkan vaticom na lice može poslužiti kao losion za čišćenje, jer hrani epiderm i osvežava ten. Da bi delovao kao maska, treba da se ostavi dvadesetak minuta na licu, a zatim ispere mlakom vodom. Višak napitka ne treba bacati, već dodati kupki: nahraniće kožu i dati joj mekoću i sjaj.


Isto se može učiniti i sa kosom: vlasi se celom dužinom namažu toplom pirinčanom vodom i prekriju kapom za tuširanje.Ostaviti da deluje pola sata, pa isprati kosu toplom vodom i po potrebi blagim šamponom.

Za cveće

Uz ovu tečnost oporaviće se i kućno cveće: bar jednom nedeljno umesto običnom vodom biljke je dobro zaliti kanjijem.


D.K.
biljeizdravlje.rs