Kombinacija ova dva začina može da vam spasi život

Naučna istraživanja su pokazala da kombinacija ova dva začina ima izuzetna lekovita dejstva.

Kurkuma je začin koji ima veoma blagotvoran uticaj na organizam. Međutim, telo ne može u potpunosti da apsorbuje sve hranljive materije jer se veoma brzo razlaže u crevima i jetri. Zato bi kurkuma trebalo da se konzumira u kombinaciji s biberom.

Naime, crni biber značajno povećava apsorpciju hranljivih materija iz kurkume.

Prema rezultatima studije koju su sproveli naučnici s Univerziteta Mičigen, ova mešavina može da deluje preventivno na pojavu raka dojke.

Pomaže u mršavljenju

Kombinacija kurkume i bibera je veoma efikasna u procesu mršavljenja. Biber sadrži supstancu piperin koja ubrzava metabolizam i povećava broj kalorija koje sagorevate. Neke studije su pokazale da biber može da produži osećaj sitosti i time smanji preteran unos kalorija.

Smanjuje upalu i ublažava bolove

Dva aktivna sastojka u ovim začinima, kurkumin i piperin, imaju efekat ublažavanja bolova i smanjenja upala u organizmu.

Umanjuje simptome depresije

Ova dva začina sadrže supstance koje povećavaju nivo dopamina i serotonina, hormona sreće, u mozgu.

Štiti od raka

Istraživanja su pokazala da piperin koji se nalazi u biberu može da poveća apsorpciju kurkume čak 1000 puta. S obzirom da je kurkuma odličan začin kada je u pitanju prevencija kancera, to je još jedan razloga da konzumirate kombinaciju kurkume i bibera.

Biber i kurkumu možete zajedno dodati napicima, salatama i drugim jelima. Takođe, možete i pomešati pola kašičice kurkume i 1/4 kašičice bibera i popiti s malo vode. Ovu kombinaciju uzimajte dva puta dnevno, ujutro i uveče.

Pre upotrebe prirodnih lekova konsultujte svog lekara.

O.T.

stvarukusa.rs