Beli luk sprečava niz bolesti

SZO prepoznala je korisna svojstva belog luka i smatra da je odličan dodatak ishrani u borbi protiv hiperlipidemije (povišenog nivoa masnoća u krvi), ili sprečavanja vaskularnih problema povezanih sa starenjem

SVETSKA zdravstvena organizacija (SZO) prepoznala je korisna svojstva belog luka i smatra da je odličan dodatak ishrani u borbi protiv hiperlipidemije (povišenog nivoa masnoća u krvi), ili sprečavanja vaskularnih problema povezanih sa starenjem, kao što je ateroskleroza.

Beli luk se kao efikasan dodatak preporučuje pacijentima koji pate od povišenog krvnog pritiska, piše Le Parisien.

Matej J. Budof, naučnik u kompaniji "BioMed LA", tvrdi da je istraživanje novi dokaz o prednostima ovog suplementa u "smanjenju nakupljanja plakova u arterijama i sprečavanju stvaranja novih, koji mogu da dovedo do srčanih bolesti".

Naučnici su pratili stanje 55 pacijenata starosti od 40 do 75 godina među kojma su jedni patili od povišenog krvnog pritiska, drugi od gojaznosti, a treći od kardiovaskularnih bolesti. Svi su podvrgnuti koronarnoj angiografiji kojom je precizno izmerena količina masnoća i kalcijuma u njihovim arterijama.

U narednih godinu dana prvoj grupi pacijenata naučnici su svakodnevno davali placebo, a drugoj 2,4 mg odstajalog ekstrakta belog luka.

Ustanovljeno je da se kod grupe koja je svakodnevno dobijala ekstrakt belog luka ukupna količina plaka (naslaga) u arterijama smanjila za 80 odsto, jednako kao i gustina naslaga.

Beli luk od davnina ima reputaciju leka i sredstva za prevenciju mnogobrojnih bolesti, a poznato je njegovo antibakterijsko delovanje kod gastroenteritisa, kao i antifungalno delovanje u lečenju gljivice candide albicans.

Odstajali ekstrakt belog luka može da spreči stvaranje plakova na ćelijama arterija i tako usporiti razvoj kardiovaskulasnih bolesti, pokazalo je nedavno istraživanje sprovedeno u SAD, čiji su rezultati objavljeni u časopisu Journal of Nutrition.

novosti.rs