Brusnice protiv bakterija

Kondenzovani tanini iz ovog voća sprečavaju ulazak bakterija u urinarni trakt, bešiku i bubrege

BOGATE antioksidansima, brusnice su pouzdani saveznici u borbi protiv starenja, kao i u prevenciji reumatskih i kardiovaskularnih oboljenja, dijabetesa i kancera. Osim toga, naučna istraživanja pokazuju da kondenzovani tanini iz ovog voća sprečavaju ulazak bakterija u urinarni trakt, bešiku i bubrege. A ako su već dospele u organizam, sok od brusnica sprečava njihovo lepljenje za zidove urinarnog trakta, pa se lakše izbacuju urinom. Male crvene bobice posebno su uspešne u borbi protiv ešerihije koli, jedne od najčešćih i najnezgodnijih bakterija.


Upućeni tvrde da je izuzetno efikasna i protiv bakterije Helicobacter pylori, koja je u najvećem procentu odgovorna za nastanak čira na želucu. Da bi se bakterija u potpunosti eliminisala, preporučuje se svakodnevno konzumiranje soka od brusnice, tokom više meseci.

Brusnica smanjuje i broj bakterija u usnoj duplji, i na taj način pomaže u sprečavanju zubnog plaka, glavnog uzročnika upale desni. Potvrđena su i antikancerogena svojstva, jer njeni sastojci sprečavaju rast ćelija raka i njihovo širenje po telu.

novosti.rs