Jabuke za regeneraciju

Obolela jetra uspešno se regeneriše pravilnom ishranom! Kojim namirnicama se utiče na ozdravljenje ovоg najsloženijeg organa u čovekovom organizmu, a koje i bukvalno moraju da se zaborave?


Sagovornica "Bilja i zdravlja" dr. sci med Danijela Ristić Medić, specijalista interne medicine iz Centra izuzetnih vrednosti za istraživanje ishrane i metabolizma pri Institutu za Medicinska istraživanja, Univerziteta u Beogradu objašnjava da je dobro svakodnevno koristiti hladno ceđeno maslinovo, susamovo i bundevino ulje bez zagrevanja. Dakle, salate ili bareno povrće preliti sa nekoliko kapi.


Poželjne namirnice
- Pivski kvasac, pšenične klice, integralne žitarice koje sadrže vitamin B obnavljaju jetru. Povrće i voće može se jesti sirovo ili kuvano. Posebno se preporučujuju: mlada kopriva, maslačak, šargarepa, rotkvica, rotkva, celer, svež kupus (salata i sok) praziluk, luk, beli luk, artičoka, špargla, masline.


Ukoliko je neko sklon nadimanju izbegavati grašak, kelj, zelje i papriku. Kupus, karfiol i keleraba pomažu jetri da se oslobodi toksina. Maslačak pripremljen na pari kuvanjem listova i cvetova kao i u kombinaciji sa spanaćem pospešuje rad jetre. Od voća su posebno korisne jabuke, grejpfrut (ko ne koristi lekove za holesterol), grožđe, jagode, maline, borovnice. Pomorandža ubrzava razgradnju masti kod masne jetre, a može da se kombinuje u salati sa celerom, kao i jabukama - precizira dr Ristić Medić.


Začini
Od začina preporučljivi su peršun, limun, kopar, bosiljak i lovorov list, a strogo su zabranjeni biber, majonez, senf i ljuta paprika. Hrana treba da je mlaka. Jesti češće i manje obroke.


Izbegavati zapržena i jela sa roštilja, prženje i prelivanje grejanom masnoćom. Alkohol je strogo zabranjen, kao i gazirani napici, jer sadrže fosfornu, limunsku i karbonatnu kiselinu koje dovode do degenerativnih promena na jetri. Pijte što češće čaj od žalfije, nane, kičice i ruzmarina, kao i sokove od limuna, pomorandže i grejpfruta, kao i od šargarepe i cvekle jer pomažu pri regeneraciji.


Kod teških oblika akutnih oboljenja sa povraćanjima sprovodi se čajna dijeta (kamilica, matičnjak, šipak, komorač) i sokovi od svežeg voća, kompot od jabuke, supe od povrća sa ukuvanom sitnom testeninom ili pirinčem. Posle 3-5 dana mogu da se uvedu jogurt, posni mladi sir, griz ili sutlijaš od obranog mleka, ovsene pahuljice i posne supe.


Protiv ciroze
- Masna, kisela i ljuta jela, slana hrana i alkohol zabranjeni su obolelima od ciroze Nadoknaditi proteine, gvožđe, vitamine, posebno B grupe. Preporučuje se kuvano meso, rečna riba, meko kuvana jaja, neslani hleb, sitna testenina, pirinač, ovsene pahuljice, šargarepa, pasirani grašak, boranija, karfiol, paradajz, sveže voće i kompoti, med, maslinovo ulje, neslani maslac, a od začina: limun i muškatov orah.


Zabranjeno je soliti hranu, jesti slane i masne sireve, konzervirano meso i kobasice, šunku, sušeno meso, iznutrice, morsku ribu, spanać, kelerabu, celer, crveni kupus, kiseli kupus, ren, lubenicu, voćne konzerve, marmeladu, mast i margarin.


U stadijumu dekompenzirane ciroze ishrana se ograničava na pirinač, krompir, hleb, povrće, voće i maslinovo ulje. Hrana mora da bude neslana. Oko 70 gr belančevina dnevno uzimati u obliku belanaca, neslanog mladog sira ili kuvanog mesa - savetuje dr Danijela Ristić Medić.

Hronične bolesti

Preporučene namirnice za hronične bolesti jetre: bajat, prepečen beli ili polubeli hleb, kiselo mleko, jogurt, kefir, nemasne supe, posni sirevi, teleće, jagnjeće i živinsko meso, (kuvano ili pečeno), kuvana ili pečena nemasna morska i rečna riba, rovito jaje, jaje na oko, sveže povrće i voće, krompir pire, kolači od mleka, puding, blagi čajevi, sokovi ceđeni iz voća.


Nije dozvoljen sveži beli hleb, ražani i kukuruzni hleb, feta sirevi i kačkavalji, masna govedina i svinjetina, meso od guske i patke, divljač, dimljeno meso, kobasice, salame i mesne konzerve, pržena masna riba i riblje konzerve, goveđe i svinjske iznutrice, tvrdo kuvano jaje, kiseli kupus, kelj, krastavac, sirova paprika, pečurke, prženi krompir, sve zagrevane masti, torte, pržena testa, jaki čajevi, alkoholna i gazirana pića.


Masna jetra


Pošto je učestalost takozvane masne jetre u porastu, veoma je važna prevencija. Osim smanjenja kalorija, trebalo bi da se izbegavaju beli hleb i testenina, krompir, kukuruz, beli pirinač i koncentrovani šećer u napicima, pekarski proizvodi i brza hrana. Prženi krompir, uštipci i čips sadrže trans-masne kiseline i užegle masti, toksične za jetru. Minerale i vitamine najbolje je uzimati iz prirodnih namirnica.

Željka Radulović
Bilje i Zdravlje