Jaca organizam, specava sirenje celija raka!


Već smo ranije pisali o tome da je kupus prepun vitamina i minerala. Sadrži kalijum, kalcijum, magnezijum, vitamin C, vitamin A, biljna vlakna u velikim količinama pa je kao takav sjajan saveznik u jačanju imuniteta, naročito u sezoni viroza i gripa

Nutricionisti savetuju da svinjsko meso treba jesti uz kupus kao prilog, jer ova biljka apsorbuje masti i bolje ih vari. Odličan je diuretik, pospešuje probavu, (mogu ga koristiti osobe koje imaju čir na želucu ili gastritis), smanjuje krvni pritisak (ako se ne radi o slanom kiselom kupusu ili rasolu), delotvoran je za čišćenje krvnih sudova, štiti od raka debelog creva dok sok od kupusa snižava nivo šećera u krvi i leči gastritis.


Kupus sadrži obilje sulforafana i izocijanata, supstanci koje sprečavaju nastajanje ćelija raka. Osim toga, kupus podstiče pamćenje, koncentraciju, pospešuje rad srca i štiti od slabokrvnosti.


RECEPT:

Napitak od kupusa možete pripremiti tako što ćete u blenderu usitniti pola manje glavice kupusa, dodati joj oko 100 ml vode i isceđenog soka od pola limuna.

Pripremljeni napitak se pije svež, odmah, a za sledeće ispijanje pravite opet svež sok.

Dnevno.hr/informer