Slovenci dokazali vezu virusa zika s mikrocefalijom

Virus zika koji izaziva mikrocefaliju kod fetusa napada isključivo nervne ćelije u mozgu, a najveća oštećenja izaziva ako do infekcije dođe u prvoj trećini trudnoće, tvrdi ekipa slovenačkih patologa i mikrobiologa.


LJUBLJANA - Virus zika koji izaziva mikrocefaliju kod fetusa napada isključivo nervne ćelije u mozgu, a najveća oštećenja izaziva ako do infekcije dođe u prvoj trećini trudnoće, tvrdi ekipa slovenačkih patologa i mikrobiologa.

Grupa stručnjaka koju je vodila Tatjana Avšič Županc s ljubljanskog Instituta za mikrobiologiju i imunologiju napravila je veliki napredak u istraživanju povezanosti bolesti zika koju prenosi tigrasti komarac u Brazilu i okolnim zemljama s patogenim oboljenjem mozga novorođenčadi, o čemu je članak objavio i naučni časopis "The New England Journal of Medicine".

Kod anonimne 25-godišnje trudne žene koja je duže vreme boravila u Brazilu prošle godine u Ljubljani je ultrazvučnim pregledom utvrđeno oštećenje mozga ploda, nakon čega se ona odlučila za abortus, prenose agencije.

Ekipa slovenačkih stručnjaka onda je ispitivanjima mozga ploda vrlo jakim mikroskopima i drugim metodana utvrdila neposrednu povezanost bolesti zika s mikrocefalijom jer u mozgu fetusa nije nađen nijedan drugi virus koji bi izazvao oštećenja, a konstruisan je i genom virusa zike, što bi moglo u budućnosti da pomogne borbi protiv te bolesti, tvrde slovenački istraživači.

"Fetus je u 29. nedelji razvoja imao prve znakove mikrocefalije, a virus zike otkrili smo u neuronima mozga", kazala je na konferenciji za novinare u Ljubljani Mara Popović iz Instituta za patologiju Medicinskog fakulteta u Ljubljani koja je sarađivala s timom mikrobiologa i hemičara.

Slovenački naučnici smatraju da osim nervnih stanica ploda, virus zika ne oštećuje druge delove organizma, a tvrde kako je verovatnije da su oštećenja manje riskantna ako do infekcije virusom dođe u kasnijim stadijumima trudnoće, a ne u prva tri meseca.

Slovenačka ekipa koja je utvrdila vezu između infekcije zika virusom i oštećenja mozga fetusa tvrdi da su do prelomne faze u svom istraživanjuu došli pred Božić prošle godine, a sada su svoja saznanja i objavili, prenosi portal Index.hr.

Tanjug