Prirodni lekovi


Mnoge zdravstvene tegobe mogu da se sasvim otklone ili makar ublaže prirodnim lekovima


Mnoge zdravstvene tegobe mogu da se sasvim otklone ili makar ublaže prirodnim lekovima. Kada vas zaboli glava ili imate mučninu, upalu grla ili kože, nemojte odmah da posežete za tabletama, već pokušajte da najpre problem rešite na način koji je mnogo zdraviji.

Možda niste znali, ali dve kašičice cimeta i kašičica meda razmućene u mlakoj vodi ublažavaju urinarne infekcije, nana olakšava probavu, so pomaže kod upale grla, a zob neguje kožu...


Med

Efikasno pomaže kod bolova u grlu, ali od davnina se koristi i za tretiranje rana. Nedavno je otkriveno da pomaže u lečenju manjih i umerenih opekotina, a naučnici su u njemu izolovali protein snažnog antibakterijskog dejstva.

- Bez obzira na to da li vas muči prehlada ili želudačni bolovi, delotvoran lek iz kućne apoteke vam je nadohvat ruke. Manje povrede možete da lečite oblogama od toplog meda. Nanesite ga na površnu ranu ili opekotinu i obmotajte je gazom koju ćete redovno da menjate - kaže dr Filip Hagen.


Nana

Ova začinska biljka opušta mišiće sistema za varenje i tako olakšava probavu. Nana pomaže i kod mučnine, pa se preporučuje trudnicama. Ipak, ne bi trebalo da preterujete sa čajem jer može da pojača lučenje želudačne kiseline.


Ovas

Sadrži supstance koje pomažu kod upalnih procesa, konkretno umiruju iritiranu i oštećenu kožu. Najčešće se za to koristi vrlo sitna koloidna zob, koja se dodaje i aromatičnim kupkama.


Morska so


Ima snažno antibakterijsko dejstvo, ublažava upalu grla ako se pola kašičice otopi u toploj vodi i time ispira. Takođe može da otkloni upalu sinusa toplim oblogama na čelu, čak i upalu uha. Koristi se i za ispiranje nosa i usne duplje.