Prirodni lekovi iz naših bašta


Biljke sa lekovitim svojstvima koje možemo sami da uberemo u bašti ponovo se sve više koriste u domaćinstvima.

Biljni čajevi i napici koje su nekad pripremale naše mame i bake kada smo bili bolesni ili povređeni, vraćaju se u savremenu primenu. Sintetički lekovi koje koristimo protiv bolova, antibiotici svaki puta kada nas zaboli grlo, tablete za opuštanje i smirenje, polako razaraju naš imuni sistem. Zbog toga je naše telo sve neotpornije na spoljašnje uticaje. Ako vam je dosta svakodnevnog ispijanja različitih tableta, vreme je da se okrenete starim, dobrim i prirodnim receptima.

Zova

Zova je drvo čija su lekovita svojstva poznata već hiljadama godina, a najčešće se koriste njeni cvetovi, lišće, bobice, kora i koren. Čaj napravljen od osušenog cveta zove će pomoći prilikom prehlada, upale krajnika ili grla i gripe. Zova podstiče krvotok, izaziva znojenje i čisti organizam od otrovnih materija. Čaj od zove mogu da piju i deca, posebno kada boluju od malih boginja jer zova izvlači osip i tako ubrzava oporavak.

Što se tiče kore od zove, upotrebljava se njen srednji zeleni sloj. On ima iste vrednosti kao i cvet, a leči još bolesti bubrega, srca i jetru. Lišće zove može da posluži kao oblog na bolnim mestima i kao lek protiv hemoroida. Sveže lišće se može staviti na slepoočnice kako bi se olakšala glavobolja, a čaj od lista zove čisti kožu od akni. Bobice zove sadrže mnogo vitamina, naročito vitamina C, pa se od njih najčešće pred kraj leta prave sokovi i džemovi.

Žalfija

Žalfija je verovatno jedna od najlekovitijih biljaka koje rastu na našem području. Svaki deo ove biljke ima jak, aromatičan miris koji se sušenjem ne gubi. Čaj od žalfije ima veoma intenzivan miris i gorak ukus, a sadrži mnogo kalijuma, kalcijuma, natrijuma i eteričnog ulja koje sadrži cienol. Zbog toga ovaj čaj deluje antiseptički i preporučuje se za ispiranje usne šupljine prilikom problema sa desnima. Ovaj čaj podstiče znojenje preko noći prilikom prehlade i gripa, sprečava i leči upale mokraćnih kanala, kao i bolove i grčeve u želucu. Oblozi od žalfije pospešuju zarastanje gnojnih rana.

Majčina dušica

Majčina dušica je takođe veoma rasprostranjena u našim krajevima, ali i veoma je lekovita biljka. Pored toga što se može koristiti kao začin, njena primena je vrlo široka. Zbog aromatičnog mirisa, dobra je za pravljenje mirisne kupke koja ima smirujuće i opuštajuće dejstvo. Majčina dušica je korisna za čišćenje disajnih organa i pluća, dobar je borac protiv malokrvnosti, bolesti bešike, vrtoglavice, sprečava pojačano lučenje žuči i blagotvorno deluje na želudac.

Nana

Čajevi i drugi napici od nane su vrlo dobro sredstvo protiv bolesti nerava, suzbijanja nadutosti i ublažavanja menstrualnih bolova. Nana deluje i protiv zubobolje i glavobolje. Sveže lišće nane se stavlja na rane jer ih čisti, hladi i ublažava bolove.

Izvor: Life Content