Kivi lekovito voce


Kivi jača imunitet, reguliše krvni pritisak i probavu, pomaže u lečenju respiratornih oboljenja, glavobolje i stresa.

Takođe, on smanjuje rizik od nastanka srčanih bolesti, moždanog udara i tumora, a snižava i holesterol, neutrališe slobodne radikale i otklanja toksine iz organizma. Veoma je ukusan i zdrav, prava je riznica vitamina naročito C, A, E, K i B kompleksa (tiamin, niacin, B6, kolin), kao i minerala – kalijuma, kalcijuma, fosfora, magnezijuma, gvožđa.

Redovnim konzumiranjem svežeg kivija smanjuje se količina triglicerida u krvi za 15 odsto, a ovo blagotvorno voće pomaže i u zaceljivanju rana, održavanju zdravlja kostiju, zuba i desni, te apsorpciji gvožđa, a pozitivno deluje i na probavni sistem jer održava ravnotežu između korisnih i štetnih bakterija u crevima.

Kivi se preporučuje i u trudnoći, zbog toga što je bogat vitaminima B grupe i folnom kiselinom, koji pomažu pravilan razvoj fetusa.

Napomena: Iako je svež kivi veoma koristan, posebno tokom zime, preporučuje se oprez, jer prevelika količina ovog voća može da izazove alergiju. Savetuje se najviše dva-tri komada dnevno.

Mi vam donosimo i neke repcepte, koji će vam pomoći da ostanete zdravi i lepi.

Napitak protiv prehlade

Oljuštiti i iseckati po jedan kivi, pomorandžu, šargarepu, jabuku, bananu, limun (ili limetu), dodati kašiku ili dve meda i mikserom ili u blenderu samleti voće. Po želji se može dodati voda. Ovaj napitak izuzetno je bogat vitaminima i odličan je protiv prehlade. Preporučuje se da se pije ujutro.

Sok za regeneraciju organizma

Ovaj napitak osim na kožu, pozitivno deluje i na raspoloženje. Ispasirajte dva kivija i pomiešajte ih sa sokom od celog limuna. Napitak zasladite sa dve kašičice smeđeg šećera, pa dodajte malo đumbira u prahu i cimeta.

Nega kože

Zbog bogatog sadržaja vitamina C i voćnih kiselina, kivi je čest sastojak proizvoda za negu lica i tela. Štiti kožu od isušivanja i čini je baršunastom i nežnom, reguliše lučenje masnoće, sužava proširene pore i usporava starenje.

Maska za masnu kožu

U blenderu izmiksati po jednu bananu i kivi, naneti na lice i vrat i ostaviti da deluje dvadesetak minuta. Nakon toga masku isprati mlakom vodom. S obzirom na to da kivi sadrži semenke, prilikom ispiranja utrljavanjem se radi i blagi piling.

Piling kože

Da biste uklonili izumrle ćelije kože, kivi isecite na tanke kriške i rasporedite po licu, vratu i dekolteu. Ostavite ga da deluje pet minuta, pa umijte lice toplom vodom.

Maska za blistav ten

Viljuškom zgnječiti jedan kivi i dodati mu supenu kašiku meda i malo jogurta. Naneti masku na lice i ostaviti dvadesetak minuta, a nakon toga isprati toplom vodom.

Maska protiv bora

Ako imate više od 25 godina, ovu masku bi trebalo da koristite minimum jednom sedmično. Oljuštite kivi i umutite ga mikserom ili viljuškom. Iscedite višak vode i dodajte kašičicu meda. Dobijenu smesu nanesite na lice i držite od 20 minuta do pola sata.

Kupka protiv celulita

Kilogram kivija sitno iseckati i procediti kroz cediljku ili gazu. Izgnječen kivi sipati u toplu kupku, a nakon dvadesetak minuta istuširati se mlakom ili prohladnom vodom.

ozonpress.net