Alkalne namirnice


Da li znate koje su i zašto su dobre za vas?

Kako bi organizam funkcionisao na najbolji način, potrebno je da vaš jelovnik obiluje alkalnim namirnicama.

Kako biste neutralisali višak kiselosti i regulisali pH ravnotežu, obogatite organizam alkalnim namirnicama. Alkalna ishrana pruža više energije, blistavu kožu i sprečava pojavu niza zdravstvenih tegoba.

Ova hrana je idealan način da alkalizujete organizam.

Limun

Ovaj citrus je na samom vrhu alkalnih namirnica i ima pH vrednost 9. Pored toga, limun je odličan prirodan lek protiv prehlade, gripa, upale grla, gorušice, virusa… U prirodnom stanju, citrična kiselina je, kao što i ime kaže, kiselina. Međutim, kada se konzumira ona pokazuje izuzetna alkalna svojstva u organizmu.

Lubenica

I ova osvežavajuća namirnica može da se pohvali pH vrednušću 9. Lubenica se sastoji od 92% vode i odličan je diuretik. Pomaže u regulisanju probave i podiže nivo energije.

Avokado

Ova namirnica ima pH vrednost 8 i u kontaktu s kiselim namirnicama povećava njihovu alkalnost. Pored toga što je izuzetno alkalan, avokado je i bogat bakrom, kalijumom i gvožđem. Njegove masne kiseline mogu pomoći u mršavljenju.

Celer

Ovo je još jedna namirnica koja ima izražena alkalna svojstva. Celer je bogat i kalijumom i natrijumom, pa je i odličan diuretik. Sadrži visok procenat vode i hidrida čitav organizam.

Beli luk

Pored već poznatih lekovitih svojstava belog luka, ovo povrće je i izuzetno alkalno. Beli luk jača imunitet i poboljšava kardiovaskularno zdravlje. On čisti jetru i snižava krvni pritisak.

Kajenska papričica

Ova biljka pripada familiji paprika koje imaju visok nivo enzima koji povoljno utiču na endokrini sistem. Pored toga što je bogata vitaminom A, ova namirnica iam antibakterijska svojstva i veoma povoljno utiče na zdravlje. S obzirom da ima pH vrednost 8,5 veoma je efikasna kada je u pitanju alkalizacija organizma.

O.T./stvarukusa.rs