Jedan klinički mrtav, petoro u bolnici posle testiranja leka


PARIZ - Jedna osoba doživela je moždanu smrt, a petoro ih je prebačeno u bolnicu nakon što je testiranje francuskog leka krenulo po zlu u blizini Rena na severozapadu zemlje, izjavila je danas francuska ministarka zdravlja Marisol Turen.

Mediji navode da je reč o leku za ublažavanje bolova na bazi kanabisa, ali je francusko Ministarstvo zdravlja to poreklo.

Izvori bliski istrazi tvrde da lek sadrži kanabinoide, aktivni sastojak koji se nalazi u kanabisu, navodi francuska agencija.

"Tokom terapeutskog testiranja kod Rena došlo je do ozbiljnog nesrećnog slučaja", izjavila je Turen, dodavši da je testiranje prekinuto, a svi dobrovoljci koji su u njemu učestvovali su pozvani.

Ona je rekla da je njih šestoro učestvovalo u "testiranju oralnog leka koji je razvila jedna evropska laboratorija" u Renu i izrazila rešenost da rasvetli slučaj, prenosi AFP.

Testiranje leka je bilo prva faza kliničkog ispitivanja, u kojoj zdravi dobrovoljci uzimaju lek "kako bi se procenila bezbednost njegove upotrebe, tolerancija i farmakološki profil molekula", dodaje se u saopštenju francuske ministarke.

Za sada se ne zna koliko je ukupno osoba učestvovalo u testiranju.

Francuski mediji javljaju da je testiranje leka organizovao istraživački centar "Biotrial" iz Rena čiji je rad odobrilo Ministarstvo zdravlja, koji je dosad izveo niz kliničkih ispitivanja za brojne evropske laboratorije, a ovog puta je lek testirao za potrebe velike portugalske farmaceutske kompanije "Bial".

Francuska televizija "Erop 1" tvrdi da je moždana smrt nastupila kod 49-godišnjeg muškarca koji ranije nije imao negativnih reakcija na lekove, a koji je doživeo moždani udar posle ovog testiranja, dok se drugih petoro pacijenata nalazi u teškom stanju.

Odeljak pariskog tužilaštva za javno zdravlje pokrenulo je istragu zbog "nenemarnih povreda", pošto pacijent nije zvanično proglašen mrtvim, a istraga je poverena pravosudnoj policiji u Renu i žandarmima specijalizovanim za incidente u oblasti javnog zdravlja.

AFP objašnjava da se klinička testiranja obično izvode u tri faze kako bi se procenilo da li je novi lek bezbedan i efikasan, a ljudsko učešće u takvim testiranjima uz spoljni nadzor je ključan da bi se dobilo tržišno odobrenje.



[HL]
Turen: Eksperimentalni lek nije na bazi kanabisa
Proizvođač eksperimentalnog leka zbog kojeg je šest dobrovoljaca završilo u bolnici u Francuskoj je "Bial lab", sa sedištem u Portugaliji, saopštila je ministarka zdravlja Marisol Turen, demantujući da je lek načinjen na bazi kanabisa. Ona je dodala da je ispitivanje leka bilo u prvoj fazi i da je testiranje leka sprovodio istraživački centar "Biotrial" iz Rena za "Bial". "Tokom terapeutskog testiranja kod Rena došlo je do ozbiljnog nesrećnog slučaja", izjavila je Turen, dodavši da je testiranje prekinuto, a svi dobrovoljci koji su u njemu učestvovali su pozvani. Ona je rekla da je njih šestoro učestvovalo u "testiranju leka za oralnu upotrebu koji je razvila jedna evropska laboratorija" u Renu i izrazila rešenost da rasvetli slučaj, prenosi AFP. Testiranje leka je bilo prva faza kliničkog ispitivanja, u kojoj zdravi dobrovoljci uzimaju lek "kako bi se procenila bezbednost njegove upotrebe, tolerancija i farmakološki profil molekula", dodaje se u saopštenju francuske ministarke.
[/HL]


U prvoj fazi učestvuje mala grupa dobrovoljaca i ona je fokusirana samo na bezbednost, dok druga i treća faza podrazumevaju obimnija testiranja, obično na stotinama ili hiljadama dobrovoljaca.

Svake godine hiljade dobrovoljaca, često studenata koji žele da zarade novac, učestvuju u takvim kliničkim testiranjima, koja se generalno smatraju bezbednim.

Nepredviđene reakcije su relativno retke, mada su u takvom incidentu 2006. godine šestorica muškaraca prebačena u bolnicu u Londonu nakon što su učestvovali u kliničkom tesitranju leka protiv leukemije i autoimunih bolesti.

Takođe, 18-godišnji američki dobrovoljac je 1999. preminuo tokom genske terapije, a kod dvoje francuske dece se razvio kancer tokom lečenja od hronične slabosti imuniteta, podseća Frans pres.


Tanjug