Ostanite vecno mladi i vitalni


Ostanite dugo mladi uz ove "brisače" godina koji povećavaju moć mozga, zaustavljaju stres i poboljšavaju izgled kože.


Dajte sebi oduska

Nedavne studije pokazuju da stres izaziva fizičke promene u telu koje mogu ubrzati starenje. Naleti hormona adrenalina i kortizola izazivaju rast krvnog pritiska i pulsa. Svakodnevni stresovi na poslu, gužve u saobraćaju, problemi sa novcem izazivaju hronično lučenje velikih doza adrenalina i kortizola koji opterećuju fizičko i emocionalno zdravlje. Šezdeset do devedeset procenata svih poseta lekaru svake godine dešavaju se usled problema sa anksioznošću, depresijom, opsesivnim besom, nesanicom, visokim krvnim pritiskom, srčanim napadima – što su sve problemi izazvani stresom.

Preporuka:
Jednom ili dva puta dnevno, 10 do 20 minuta, sedite na neko mirno mesto, zatvorite oči, opustite mišiće, glavu, vrat i ramena, dišite duboko. Pri svakom izdahu, ponovite vašu mantru. Ako vam se jave druge misli, nemojte se nervirati ili se obeshrabriti. Jednostavno vratite misli na svoju mantru. Kada završite, držite oči zatvorene još jedan minut i polako dozvolite mislima da uđu u vaš um. Ako ne volite da meditirate, radite neku aktivnost koja podrazumeva ponavljanje. Probajte da vežbate jogu ili da trčite. Usredsredite se na disanje i na svoje korake. Poenta je da skrenete misli sa svakodnevnih problema.


JEdite vise zdravih masti

Omega-3 masne kiseline pomoći će vam da stabilizujete raspoloženje, održite snagu kostiju i sprečite vidljive znakove starenja smanjivanjem zapaljenja u organizmu. Omega 3 masne kiseline takođe povećavaju sposobnost enzima tela da koriste skladištene masti i od njih stvore energiju. Omega 3 poboljšavaju zdravlje i čine da koža blista.

Preporuka: Potrebno je dva grama omega-3 masnih kiselina dnevno. Jedite dosta masne ribe kao što su divlji losos. U orasima ima još više omega 3. Ako ne dobijate dovoljno omega-3 iz ishrane, razmislite o uzimanju suplemenata ribljeg ulja.Krecite se

Redovno vežbanje ne samo da će vam pomoći da izgubite težinu, tonirate mišiće, ojačate kosti, i poboljšate raspoloženje, već vam takođe može pomoći da jasnije mislite. Hodanje samo 10 minuta dnevno smanjuje rizik od Alchajmerove bolesti za 40 odsto. Fizička aktivnost smanjuje stres i anksioznost koje otežavaju pamćenje.

Preporuka: Vežbajte tri puta nedeljno po 20 minuta. Hodanje, bicikl, plivanje, ples – izaberite ono u čemu ćete najviše uživati.


Osetite ljubav

Strast i ljubav su centralni motiv svih ljudskih aktivnosti. Sposobnost da se život živi punim plućima pojačava samopouzdanje, jača imuni sistem, i poboljšava zdravlje kardiovaskularnog sistema. Seks može biti posebno koristan. Ljubavni dodiri oslobađaju hormone, uključujući i oksitocin, koji smanjuju stres i anksioznost.

Preporuka:
Ako je seks čisto hedonistički čin, neće imati iste rezultate kao vođenje ljubavi. Aktivirajte se u potrazi sa partnerom koji će u vama probuditi strast ili ljubav.Pijte crveno vino

Veruje se da supstanca pronađena u ljusci grožđa, resveratrol, produžava životni vek. Resveratrol smanjuje rizik od dijabetesa i probleme sa jetrom. Ali postoji caka - morate da pijete 180 boca crnog vina dnevno da biste postigli ovaj efekat. Postoji mnogo dokaza koji ukazuju na to da malo crnog vina umanjuje mnoštvo zdravstvenih problema. Neka istraživanja pokazuju da crno vino može da umanji oštećenja mozga izazvana moždanim udarom za čak 40 odsto.

Preporuka:
Supstanca procijanidis koja se nalazi u semenkama grožđa, a koja se može naći i u crnom vinu, pomaže da se smanje arterijska začepljenja, smanji nivo holesterola u krvi i smanje šanse za smrtni ishod srčanih bolesti. Preporučuje se jedna čaša crvenog vina dnevno.