Dnevna svetlost stiti srce


Osobe koje su izložene jutarnjoj dnevnoj svetlosti, naročito od 6 do 8 časova,imaju manje šansi da dožive srčani udar, obole od depresije ili pate od naglih promena raspoloženja


Naučnici sa Univerziteta „Kolorado“ iz Denvera tvrde kako dnevna svetlost jačeg intenziteta smanjuje rizik od pojave srčanog udara, ali ako do njega ipak dođe, ona pomaže i ubrzava oporavak.

Naime, u studiji koja je objavljena u stručnom medicinskom časopisu, američki naučnici objašnjavaju da je za smanjenje rizika od srčanog udara pre svega zaslužan dnevni ritam na koji je ljudski organizam navikao. Biološki, odnosno cirkadijalni ritam, reguliše proizvodnju hormona u mozgu i na taj način kontroliše funkcionisanje svih najvažnijih organa u organizmu. Za cirkadijalni ritam veoma je važno ponavljanje obrazaca dnevnih aktivnosti, a da bi se čovek osećao dobro ovaj ritam trebalo bi da bude stabilan. To se postiže redovnim izlaganjem dnevnoj, a naročito jutarnjoj svetlosti.


Američki stručnjaci su otkrili da osobe koje su izložene jutarnjoj dnevnoj svetlosti, naročito između šest i osam časova, imaju znatno manje šansi da dožive srčani udar, obole od depresije ili pate od naglih promena raspoloženja.

- Otkrili smo da dnevna svetlost, naročito ona jačeg intenziteta tokom leta, znatno ubrzava oporavak kod osoba koje su preživele srčani udar. Zato bi bilo dobro da takvi pacijenti u bolnicama budu smešteni u prostorije koje su izložene dnevnoj svetlosti na istočnoj strani sveta, jer je jutarnje sunce najvažnije - istakao je vođa istraživačkog tima dr Tobijas Ekl.