Isprobajte stari bozanski lek


Kvasac ste možda do sada gledali kao sastojak koji vam pomaže da vam testo ispadne savršeno. Ali, kad pročitate i saznate šta sve leči i u koje svrhe možete da ga upotrebite, više nećete moći bez njega!

U narodnoj medicini, pivski kvasac poznat je kao lek za mnoge bolesti, a mesto je našao i u zvaničnoj medicini. Najbolji je suvi, jer ga organizam potpuno iskorišćava.

Međutim, imajte u vidu da ga ne treba uzimati u svežem stanju iz više razloga – brzo se kvari, gorkog je ukusa, izaziva nadimanje, gljivice ga uzimaju iz hrane u probavnom traktu, vitamine B grupe koji su im potrebni za razvoj i razmnožavanje, a organizam nije u stanju da iz živih ćelija (gljivica) iskoristi ni vitamine B grupe, niti druge hranljive sastojke.

Stoga se danas proizvodi osušeni pivski kvasac, koji organizam lako i potpuno iskorišćava, a koji se uzima sa vodom, uz glavne obroke.

Među korisnim sastojcima se posebno ističu proteini, koji su slični onima životinjskog porekla, kao i šećer, gvožđe, mineralni sastojci oligoelementi i vitamini, naročito grupe B.

Preporučuje se u svim životnim dobima zbog zaštitne funkcije, s tim da dnevna doza podeljena na tri jednaka dela ne sme da prelazi šest do deset grama.

Kvasac čini grupa gljiva koje, oslobađajući ugljen-dioksid, rastvaraju šećer na alkohol. Međutim, nisu sve vrste korisne. Pojedine mogu da izazovu i infekcije.

Pivski kvasac koristi se za pravljenje hleba i napitaka, a u jednom dokumentu iz 1555. godine pre nove ere pominje se da „blato“ iz piva (kvasac) čuva telesno zdravlje. U 16. veku lekari su suvi pivski kvasac nazvali „božanskim lekom“.

Lekovita dejstva

Kvasac štiti jetru, oči, kožu, otklanja umor, održava ravnotežu crevne flore, pomaže u suzbijanju akni, sprečava mučninu i ublažava probavne tegobe.

Kod vegetarijanaca, koristan je i kao dodatak ishrani. Svi bi trebalo da ga uzimaju barem dva puta godišnje, tokom dva meseca jer je toliko potrebno da se ispolji njegovo delovanje. U slucaju posebnih tegoba, uzima se dva puta dnevno do izlečenja.

Suvi pivski kvasac ima značajnu ulogu u dijetoterapiji mnogih bolesti: šećerne, oboljenja probavnih organa, upale želudačne sluznice, čira na želucu, kod oboljenja jetre i žučnih puteva, zatvora kao i u dijetama za mršavljenje, jer podstiče gubitak kilograma.

Pored hranljive, kvasac ima i veliku dijetetsku vrednost, pa se koristi u lečenju bakterijskih i gljivičnih infekcija kože, organa za varenje, zapaljenja jetre i žučnih puteva. Ublažava predmenstrualne i klimakterične tegobe. Kao prirodni regulator holesterola, najefikasniji je u kombinaciji sa medom i jabukovim sirćetom (po jedna supena kašika).

Suvi pivski kvasac je i prirodni antibiotik, jer kontroliše bakterije koje bi mogle da budu štetne za organizam, a istovremeno podstiče učinak bakterija korisnih za dobar rad creva. Samo jedna supena kašika dobrog pivskog kvasca zadovoljava dnevne potrebe ljudskog organizma.

Procesom prerade sirovog kvasca dobija se suvi pivski kvasac, koji predstavlja pravu riznicu hranljivih sastojaka, kao što su proteini, amino-kiseline, ugljeni hidrati, minerali, oligoelementi i vitamini.

Zove se pivski jer se, pre nego što se saznalo za njegova lekovita svojstva, koristio samo za proizvodnju piva.

Sadrži velike količine vitamina B i tri važna elementa: selen koji usporava proces starenja, hrom za prevenciju dijabetesa i infarkta i glutamin koji pospešuje eliminaciju štetnih materija.

U službi lepote i zdravlja

Kažu da je tajna lepote Grete Garbo skrivena u suvom pivskom kvascu, a ono što je sasvim sigurno jeste to da se njegovo dejstvo vidi na koži, koju za kratko vreme čini čvrstom i blistavom. Pored toga, on pomaže i da akne brzo nestanu, a vrlo je efikasan kod ekcema, upala i infekcija kože.

Takođe, jača zube, kosu i nokte, deluje antikancerogeno, a deluje i na zdravlje jetre jer čisti krv od toksina.

Maska od kvasca

Jednom u dve nedelje razmutite jednu kašičicu kvasca i isto toliko mleka. Napravite kompaktnu, ni previše gustu ni previše retku masu, koju možete da namažete na lice. Ostavite da stoji 20 minuta dok se ne osuši, a zatim lice operite toplom vodom.

Koristite kvasac i kao začin – pospite jednu kašičicu kvasca pospite preko žitarica, umešajte ga u supu, pire ili grašak, sok od paradajza, kašičicu dodajte u kolač koji pečete ili pospite po jogurtu ili siru.
Izvor: zanimljivosti.net