Sta je ustvari prehlada i da li postoji lek?Postoji preko 200 različitih virusa za koje se koristi opšti termin „prehlada“.


Prehlada je virusna infekcija koja napada gornji respiratorni trakt. Svako dete može da ima do 12 prehlada godišnje, a odrasli ih takođe redovno dobijaju.

Simptomi prehlade su kijanje, curenje nosa, bol u grlu i zapušen nos. Mala deca takođe mogu da dobiju i visoku temperaturu. Prva tri dana prehlada je veoma zarazna i prenosi se bilo čime što je kontaminirano virusom. Ona traje oko nedelju dana, mada kašalj može da bude uporan i traje duže.

Rino virus, korono virus, koksaki virus – samo suneki od mnogi vrsta virusa prehlade. Oni se zadržavaju na ćelijama adenoida na zadnjoj strani grla i brzo se reprodukuju i šire po ostatku gornjeg respiratornig trakta.

Iako simptomi prehlade mogu da se leče, za njeno trajno izlečenje lek ne može da se nađe, jer postoji veliki broj virusa koji brzo mutiraju. Dakle, za vreme koje je potrebno da se razvije vakcina virus može da mutira tako da ona više neće ni biti korisna.
Izvor: B92