Samoca je ponekad najbolji prijatelj







Ljudima je potrebno da imaju vreme samo za sebe. To je pogodno za našu dušu. Biti sam i usamljen su potpuno različini pojmovi. Ako smo srećni sami sa sobom, onda možemo pružiti toliko toga svima oko nas. Jer, tek tada ćete znati ceniti prisutnost drugih ne zbog toga što vam oni mogu pružiti i dati, nego zbog toga što oni jesu. Jednostavno, uživaćete u njihovom društvu bez ikakvih očekivanja, zbog same radosti tog zajedništva i to je najčišći oblik druženja koji postoji, to je iskreno prijateljstvo.Mnogo puta ste smatrali čudnim ljude koji uživaju biti u samoći. Neki čak osećaju krivicu zbog toga što vreme provode sami ili to čine sa nekim ustručavanjem.


Ovih 6 razloga koji pokazuju zašto je samoća pozitivna za svakog od nas:

1. Izgrađujete svoje samopouzdanje

Teško je imati samopouzdanje i ostati samouveren kada imate toliko spoljnih faktora koji vas guraju napred i vrše pritisak na vas. Provodeći vreme u samoći, čovek dolazi u kontakt sa samim sobom, sa svojom dušom i istinskim bićem, što svakako doprinosi i jača veru u sebe i daje samopouzdanje.

2. Čistite svoj um

Priuštite sebi vreme kada ćete se odvojiti od svakodnevnice, bez interneta, televizije, razgovora sa drugim ljudima. To će vam pomoći da očistite svoj um od informacija koje vas umaraju i crpe vam snagu. Za to vreme bavite se svojim mislima, meditirajte, pravite planove za budućnost, što će vam ujedno pomoći da se skoncentrišete isključivo na sebe.

3. Lakše određujete prioritete

Teško je odrediti šta je dobro za vas kada pored sebe imate nekoga ko vam nameće svoje mišljenje. Provodeći vreme u samoći, vi počinjete da vrednujete svoj život i lakše donosite odluke i određujete prioritete.

4. Oslobađate se stresa


Stres i anksioznost su najčešće prouzrokovani spoljnim faktorima, kao što su osude i očekivanja koja drugi imaju od vas. Kada provedete sami neko vreme, vi se oslobađate tih pritisaka, menjate način razmišljanja i shvatate šta je važno za vas a ne za druge ljude.

5. Postajete produktivniji

Kada ste konstantno u društvu drugih ljudi, teško je da se fokusirate na ono što vi želite, na svoje snove i stvari koje su vama potrebne. Odvojite period u toku dana kada ćete u samoći moći da se opusitite i isplanirate svoje vreme i obaveze.

6. Postajemo nezavisni

A kome treba nešto više od toga :)
izvor; webastrolog.com