Licna higijena


Lična higijena je nešto čemu nas roditelji i staratelji uče od malena. Međutim, retko ko zna tačan odgovor na jednostavna pitanja- koliko često se treba tuširati, prati kosu, grudnjake, čaršafe i peškire


1. Koliko često treba da se tuširamo?

Verovatno ste mislili svakoga dana (neko to radi i dvaput dnevno), međutim odgovor je drugačiji.. Najbolje je da se tuširate na svaka dva do tri dana kažu dermatolozi.

Ukoliko se tuširate svaki dan i to vrućom vodom, to može više da vam naškodi nego da vam čini dobro. Tuširanje vrućom vodom isušuje i iritira kožu, da spere sloj zdravih bakterija sa kože i da je učini podložnijom infekcijama.

2. Koliko često treba da perete kosu?

Stručnjaci tvrde što ređe to bolje po vašu kosu i skalp glave! Ukoliko prečesto perete kosu, svaki dan - dva, onda će vam se kosa non stop mastiti. Da ne pričamo o tome da je možete prorediti.


3. Koliko često treba da perete peškire?

Mnogi ljudi greše u ovome, pa svoje peškire za telo peru najčešće jednom nedeljno, a u češćem slučaju na dve.

Doktori strogo naglašavaju da je mnogo važno da peškire perete nakon maksimalno dve upotrebe!

Ukoliko ne uradite tako, dozvoljavate stotinama bakterija da se razmnože po vlaknima peškira, a samim tim i lakše prenošenje i infekcije.

4. Koliko često treba da perete grudnjake?

Ovo je trik pitanje.Mnoge žene ne znaju ovo, ali grudnjake treba prati na svaka dva do tri nošenja!

5. Koliko često treba da perete posteljinu?

Najvažnije od svega, posteljinu treba da perete jednom nedeljno! Ovim sprečavate nagomilavanje baterija i grinja koje mogu mnogo da naškode vašem organizmu.

Mogujatosama.rs/Informer.rs