Omiljena poslatica u obliku tableta koje stvarno leceNovi proizvod biće nekaloričan, bez masnoća i dobar za rad srca

Ljubitelji čokolade mogli bi u najskorije vreme da je konzumiraju kao obične tablete, pišu britanski mediji. Iako ne deluje nimalo privlačno da se slatkiš kupuje u kutiji kao lek, neke evropske kompanije naglašavaju da je tu pre svega reč o zdravlju.

Ekstrakt kakaoa flavanol po brojnim naučnim istraživanjima poboljšava cirkulaciju i rad srca, a kako je u osnovi čokolade kakao, proizvođači žele da obogate ponudu i novim oblikom čokolade u vidu tabletica.
Čokolade će biti zdrave, nekalorične i dobre za srce, poručuju stručnjaci.


Kako za koga
4 štangle mlečne čokolade, tj. 900 kalorija, treba da pojede čovek da bi obezbedio dnevnu dozu flavanola od 200 mg

Kompanija "Selebo", koja čokoladom snabdeva sladolede "magnum", najavila je da će se udružiti s francuskim proizvođačem dodataka ishrani "Natureksom" kako bi proizveli i prodavali ekstrakt flavanola.
U Americi "Mars" već nekoliko godina prodaje takve dodatke u vidu tabletica pod imenom "kokoa vija", a planira da ih prodaje i na Starom kontinentu.
Pred kritičarima koji tvrde da je takav potez loš i da ništa ne može da zameni osećaj grickanja table klasične čokolade, iz ovih kompanija poručuju da će čoko-tablete omogućiti veću količinu flavanola bez dodatnih kalorija i masnoća, zbog kojih se čokolada nalazi na spisku nezdrave hrane.

- Da bi dobili potrebnih 200 miligrama flavanola, ljudi danas moraju da pojedu dve štanglice crne čokolade, što znači da konzumiraju oko 350 kalorija i 20 grama masnoća. Ako je reč o mlečnoj čokoladi, morali bi da pojedu četiri štanglice, što bi značilo 900 kalorija i 50 grama masnoća. Sa novim proizvodom izbegava se sve to loše. Sav naučni deo je završen i izlazak na tržište bi trebalo da se očekuje vrlo brzo - rekao je Olivije Rigod iz francuskog "Natureksa".

Informer.rs