Šta znamo o Zivotinjama: one su privrzene, prijatelji koji nam pruzaju bezuslovnu ljubav, stvorenja koja nam ne dopustaju da se osjetimo usamljeno. A prema nekoliko studija i istrazivanja, zivotinje mogu da nam pomognu da se bolje nosimo sa zdravstvenim problemima kao sto su nesanica, glavobolja i stres.



Psi: Djeluju motivisuce
"Jedan od razloga zasto nas pas razveseli kada se osjesamo tuzni je to šso ne pokusava da sazna razlog"

Istina je da pas moze da nam pomogne da prevaziđemo psiholose probleme i zivotne teskoce. Studije pokazuju da među ljudima koji zve u velikim gradovima, vlasnici pasa su zadovoljniji zivotom od onih koji ih nemaju. Psi svoje vlasnike izbace iz svakodnevne rutine - pas vas moze prenuti iz letargije i uciniti vam dan ljepsim. Motivise vas da izađete u setnju, a priprema njegove hrane vam daje energiju. Psi su sjajan izbor za usamljene jer osjećaj odgovornosti i paznju koju traze daju smisao zivotu.


Mačke: Umanjuju stres
"Macke su magicne... sto ih vise mazite, to cete oboje duze zivjeti!
Macke su sjajan kompanjon u borbi protiv stresa. Mazenje sa mackom pomaze u opustanju. Macke, takođe, imaju sposobnost da lijece. Studije pokazuju da ukoliko pacijent ili povrijeđena osoba ima macku, njihove rane lakse i brze zarastaju nego što je to ubicajeno.


Konji: Uce nas strpljenju
"Konj je anđeo bez krila"
Konji su poznati po terapeutskim sposobnostima. Terapeutsko jahanje je aktivnost koja se preporucuje ljudima sa fizickim, mentalnim ili neuroloskim problemima. u svakom slucaju, konji ce pomoći svakome ko se sa njima više druži i nauči ih samodisciplini, strpljenju, samokontroli i odgovornosti. Veza između konja i covjeka dovodi do toga da se covjek lakše emocionalno otvara, ali i prebrodi neke vrste strahova. Konačno, jahanje je odlična rekreacija a ne samo zadovoljstvo - a samim tim održava zdravim srce i respirataorni sistem.


Vjeverice, hrcici i druge male zivotinje: Poboljsavaju zdravlje djece.
Takođe ove zivotinje pomazu djeci da prevaziđu probleme ponasanja, a vlasnici ređe oboljevaju od alergija.


Papagaji: Popravljaju zdravlje starijih
Prema istrazivanju koje je sprovedeno u jednom domu za penzionere, starije osobe kojima je poklonjen papagaj, popravili su svoje zdravstveno stanje znatno više nego oni koji nisu imali pernatog ljubimca.


Ribe: Snizavaju visok krvni pritisak
Prilikom posmatranja u bolnicama primijećeno je da se pacijentima smanji visok krvni pritisak samo zato šso su posmatrali ribice kako plivaju u akvarijumu.

Ovakvo posmatranje pomoglo im je da se opuste a, kao rezultat, rad srca se vratio u normalu a krvni pritisak je opao.