Lekovite namirnice - nacini koriscenja


Poklonici narodne medicine tvrde da lekovite biljke leče organizam, krepe i jačaju ga, čineći ga otpornijim na mnoge bolesti


Astma

Jedan od vidova borbe protiv ove bolesti je da se proprži 300 grama šećera, dok ne promeni boju. Zatim se u šećer doda devet kašičica meda i tri velike glavice sitno iseckanog crnog luka i sipa litar i po ključale vode, sve se dobro promeša i kuva poklopljeno uz povremeno podizanje poklopca. Gotovo je kada polovina tečnosti ispari. Kada se sadržaj malo prohladi, cedi se, sipa u flaše i dobro zatvori. Kao lek se uzima pre jela po jedna kašičica. Tokom lečenja apsolutno su zabranjeni cigarete i alkohol. Drugi način suprotstavljanja astmi je da se prostorija u kojoj se spava, neposredno pre odlaska u krevet osveži smolom bora. Smola na tanjiriću se ostavi da isparava preko noći.


Angina

Kašičica mešavine sitno iseckanog belog i crnog sleza u jednakim delovima prelije se sa dva decilitra vrele vode, i ostavi da odstoji poklopljena oko 15 minuta. Potom se ocedi, a u čaj doda kašičica meda. Čajem se ispira grlo, a manja količina može i da se popije.

Glavobolja

Nekoliko listova svežeg kupusa se stave u rernu da smekšaju i ugreju se, potom se njima oblaže glava tri puta na dan, sve dok bol ne prođe.


Kijavica

Najjednostavniji lek za curenje nosa je da se na ringli ili na žaru peče kora od hleba i taj dim uvlači u nozdrve. Postupak se ponavlja nekoliko puta na dan, u trajanju od dva do tri minuta.


Išijas i upala zglobova

Kašičica čiste zobi se kuva dva do tri minuta u dva decilitra vode, a zatim iscedi i pije nekoliko puta na dan po jedna šoljica. Istovremeno, na bolna mesta stavljaju se obloge od kuvane vruće zobi. Obloge se menjaju na četiri časa.

Opekotine

Za opekotinu je dobro da se izrenda sirov krompir kao obloga, da se vatom nanese laneno ulje, ili da se naprave oblozi od hladnog mleka, koji će da spreče pojavu plikova.