Mladi luk prirodni antibiotik


Bogat je esencijalnim uljima i lekovitim aromatičnim supstancama, koje uništavaju štetne bakterije u usnoj duplji i crevima


PROLEĆE je vreme "zeleniša", a mladi luk ima posebno mesto na trpezi, budući da je nezaobilazni deo salata. Izuzetno je bogat mineralima, pre svega kalijumom, fosforom i kalcijumom, koji štite srčani mišić i kosti, kao i vitaminima B kompleksa. Sadrži i glukokinin, biljni hormon koji snižava nivo šećera u krvi, pa se posebno prepopručuje dijabetičarima.

Odličan je za osobe koje žele da smršaju i očiste organizam od toksina, koji su se nagomilali od teške zimske hrane. Bogat je esencijalnim uljima i lekovitim aromatičnim supstancama, istina, one uzrokuju neprijatan dah posle konzumiranja, ali su i prirodni antibiotici jer uništavaju štetne bakterije u usnoj duplji i crevima.


Sok mladog crnog luka koristi se protiv raznih kožnih infekcija, a kada se pomeša sa kašikom meda, efikasan je lek za respiratorne probleme. Ipak, lekari upozoravaju da je ova namirnica "jaka" za osobe sa osetljivom sluzokožom želuca, ne preporučuje se ni onima koji boluju od gastritisa jer stimuliše lučenje želudačnih sokova. To se može ublažiti ako se mladi luk preseče po vertikali, a potom drži u hladnoj vodi nekoliko minuta.