Suljevi ili hemoroidi


Bolesti i Simptomi

Kategorija: Bolesti Creva
SULJEVI (HEMOROIDI) Suljevi ili hemoroidi prava su napast za Ijude, posebno za muskarce srednjeg doba. Bolest se pokazuje u obliku cvorica na proširenim venama na izlasku debeloga creva, tj. na cmaru. Postoje unutrašnii i spoljni cvorici. Oni su mekani i bezbolni sve dok se ne upale. U vecini slucajeva bolest nastaje pogrešnim nacinom življenja i lošom ishranom. Bolest pogadja Ijude koji uglavnom sede i malo se krecu, a jedu malo voca i povrca. Bolest se u pocetku prepoznaje nesnosnim svrbežom u predelu cmara. cesta je pojava krvarenja što se javlja na kraju nužde. Razlikujemo lakši i teži oblik oboljenja a time i primereno lecenje lekovitim biljem.. .


Lecenje:

Sastav Caja:
1 lakši i teži oblik leci se isparavanjem nad jakim cajem od bršljanova lišca i pera (zelenih) crvenoga luka. Isparavati svako jutro i vece po 1/2 sata. Istim cajem potrebno je ispirati se poslije svake izvršene nužde



Caj;
40 g stabljike zlatice s kamena
40 g cvetova i listova petrovca velikog
40 g hrastove kore (donje bele)
40 g listova i cvetova vreska - plavoga cveta
20 g listova bršljana
20 g stabljike ive trave

Trave usitniti i smešati. U 1 litru prokljucale vode staviti 10 g mešavine. kuvati poklopljeno 1 minut i ohladiti poklopljeno. Hladan caj preliti u bocu i piti 3 puta dnevno po 1 dcl pre i 1/2 dcl posle jela. Posle napitaka pre jela, uzima se srednja kasika meda, a posle napitaka nakon jela, uzima se srednja kasika rafiniranog ili filtriranug maslinovog ulja. Posle napitaka koji se uzimaju izmedju jela, ne uzima se ništa. Hranu pripremati na obicnom biljnom ulju, jako raskuvati (sa što više raskuvanoga zelja), ne zapržavati - ulje se uliva u vodu u kojoj se kuva hrana. Kao u lecenju drugih bolesti probavnih organa, zabranjeno je pušiti cigarete, piti alkohol, jesti zapržena jela, konzervirane preradjevine, govedinu, sve vrste pecenja, vece kolicine slatkiša te vršiti naporan rad. Bolest se leci 30 dana.



Sastav caja:


50 g stabljike zlatice s kamena
50 g petrovca velikog
50 g hrastove kore (donje bele)
40 g vrbove kore
30 g stabljike vreska
30 g stabljike ive trave
20 g listova kadulje
20 g korena idjirota
20 g cvetova gloga
20 g cvetova cmoga tma

Postupak lecenja i pripreme caja isti je kao i kod lakšeg oblika bolesti. Pije se, takodje, po istim uputstvima. Lecenje traje otprilike 55 dana. Posebno naglašavamo da je kod težeg oblika bolesti zabranjeno pušiti cigarete i piti alkohol .

Za lecenje se pokazala izuzetno dobra i biljka Hamamelis Virginijana., ali se tesko moze nabaviti.

Mast za lecenje hemoroida, se pravi ovako :
10 g ekstrakta od lišca i kore leske,
10 g lanolina,
25 g masti od pupova topole - crna topola.

herbateka.eu