Pobedite pesimizam na prirodan nacin

Mnogi, u poređenju sa prolećnim i letnjim mesecima, tokom jeseni i zime češće osećaju potištenost, melanholiju, malaksalost, neispavanost, gube motivaciju za rad, povlače se u sebe... To je, kažu stučnjaci, normalna reakcija organizma na sve manje dnevne svetlosti i tmurne, oblačne i kišovite dane. Razlozi su psihološki, jer većina ima negativne asocijacije na mrak, ali i organski s obzirom na to da manjak svetla snižava nivo hormona sreće a povećava lučenje melatonina. Reč je, inače, o privremenoj promeni raspoloženja a ne o depresiji u medicinskom smislu.

Da smanjimo jesenju potištenost mogu da pomognu i biljni preparati koje preporučuju tradicionalna medicina i naši poznati travari.

Kantarion (Hipericum perforatum)

Uspeva na suvim brežuljcima, poljima, livadama i kamenitim mestima. Reč je o biljki jajastih i glatkih listova bez peteljki i zlatnožutih cvetova sa pet latica. Sadrži gvožđe, tanine, etarsko ulje, karotin i vitamin C.

Koristi se
da pospeši raspoloženje
protiv potištenosti

Čaj

Pomešajte po 1,25 dl vina i vode pa u smesi 5 minuta kuvajte 15 g kantariona, procedite, zasladite kašičicom meda i pijte svakih pola sata po gutljaj.

Kičica (Centaurium erthyraea)

Raste na vlažnim, peščanim brdskim livadama i pašnjacima, oranicama, šumskim čistinama i obroncima. Biljka ima tridesetak centimetara visoku četvorougaonu šuplju stabljiku, jajoliko duguljaste listove i ružičaste grozdaste cvetove koji se otvaraju na suncu. Sadrži gvožđe, gorke heterozide, šećer, vosak i etarsko ulje.

Koristi se
tera setu i loše raspoloženje
da odagna potištenost

Gutljaj po gutljaj

Sa 2,5 dl vrele vode prelijte 20 g biljke, poklopite, sačekajte nekoliko minuta, procedite i pijte nekoliko puta dnevno po gutljaj ali ne duže od 2 do 4 nedelje.

Iđirot (Acorus calamus)

Uspeva kraj reka i u barama. Izraste do metar, ima uspravne sabljaste i trouglaste listove 2 do 3 cm široke. Koren je kratak, debeo rizom sa mnogo žila, cvetovi su zelekasto-žućkasti i formiraju klasove dok je plod crvena bobica. Sadrži kalcijum, kalijum, sumpor, etarsko ulje, tanin i gorke materije.

Koristi se

da poboljša raspoloženje
protiv melanholije

Tri puta dnevno

Sa pola litra vrele vode prelijte 20 g usitnjenog korena, poklopite, sačekajte 20 minuta, procedite i pijte tri puta dnevno po šoljicu.

Ili

Tinktura

Usitnite 30 g korena, stavite u flašu i nalijte sa 8 dl domaće rakije. Zatvorite i stavite na tamno uz povremeno mućkanje. Posle dve nedelje procedite i koristite 2 do 3 puta dnevno po nekoliko kapi na kocki šećera ili u malo vode.



Zečja stopa (Geum urbanum)

Raste u svetlim šumama i na senovitim mestima i kao korov uz ograde. Ima 70 cm visoku razgranatu stabljiku sa dugim perastim i po ivicama nazubljenim listovima. Cvet je zlatnožut i na dugim peteljkama. Sadrži tanin, gorke materije i etarsko ulje.

Koristi se
da odagna melanholiju
za bolje raspoloženje

Na vrh noža
Osušen koren istucajte u avanu i jednom ili dva puta tokom dana uzmite na vrh noža praha i zalijte čašicom vina.

Tinktura
U flašu sipajte sitno isečen koren pa nalijte sa pola litra domaće jake komovice, sačekajte 10 dana, procedite i pijte tri puta dnevno po 6 do 8 kapi sa malo vode.

izvor;Bilje i zdravlje