Zdravo Gost, ako čitate ovo, to znači da niste registrovani. Kliknite ovde da se registrujete u nekoliko jednostavnih koraka, uživaćete u svim odlikama našeg Foruma. Imajte na umu da su zabranjeni nepristojni ili besmisleni nikovi (bez brojeva ili slova nasumice).
Slabo srce
Povecaj Tekst Smanji Tekst

  1. Dobro Došli na Radio Šumadinac forum.

    Trenutno pregledate forum naše zajednice kao gost, što vam daje ograničen pristup većini diskusija. Registacijom koja je besplatna dobijate mogućnost da postavljate teme, privatno komunicirate sa drugim članovima (PP), odgovarate na ankete, uploadujete, i pristup mnogim drugim posebnim delovima. Registracija je brza, jednostavna i apsolutno besplatna i zato Vas molimo, pridružite našoj zajednici danas!!

    Ukoliko imate bilo kakvih problema sa procesom registracije ili vašim nalogom za prijavljivanje, kontaktirajte nas.
+ Odgovor Na Temu + Kreiraj Novu Temu
Prikaz rezultata 1 do 2 od 2

Tema: Slabo srce

  1. #1
     OFF 
    VIP
    Poeni: 406,386, Nivo: 1
    Level completed: 99%, Points required for next Level: 0
    Overall activity: 99.9%
    Dostignuća:
    OverdriveTagger First Class50000 Experience PointsSocialVeteran
    Nagrade:
    Posting Award
    Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna's Avatar
    Država
    Norway
    Registrovan
    Dec 2011
    Pol
    Zensko
    Zadnji Put Online : @
    Lokacija
    negde iznad zvezda
    Postovi
    59,575

    srce Slabo srce

    Slabo srce


    Slabo srce ili med. srčana insuficijencija je stanje koje sprečava srčani mišić da radi sa svojim punim kapacitetom zbog čega u organe i tkiva dospeva značajno manje krvi, odnosno kiseonika i drugih korisnih materija. Stopa smrtnosti kod ovih zdravstvenih tegoba prilično je visoka, a one se mogu ublažiti sa pravilnom ishranom, urednim načinom života i brojnim preparatima od lekovitog bilja čije recepte ćemo sa vama rado podeliti...


    Srčana insuficijencija je pre svega nemogućnost tj. slabost srca da pumpa dovoljne količine krvi koja organizam snabdeva sa kiseonikom i svim drugim nama neophodnim materijama, a uzrok za slabo srce mogu biti gotovo sve sistemske kardiovaskularne bolesti uključujući pri tom i hipertenziju, suženje koronarnih arterija, virusne upale srčanog mišića, uvećano srce, kao i neke urođene srčane mane,malokrvnost-anemija, ali i šećerna bolest i alkoholizam. Takođe, slabo srce može se javiti i kada je srce potpuno zdravo - ukoliko je izloženo velikom naporu. Reč je o vrlo ozbiljnom poremećaju čija stopa smrtnosti, pet godina nakon dijagnostikovanja, iznosi visokih 40 pa čak i do 60 odsto. Svi faktori koji utiču na razvoj koronarnih bolesti, potencijalni su uzročnici srčane insuficijencije: preterano konzumiranje većih količina alkohola duži niz godina,puno sedenja i konstantna fizička neaktivnost, masna i presoljena hrana, hronični stres i nervoza, gojaznost, hipertnezija, dijabetes. S druge strane, urednim načinom života i pravilnom ishranom možete značajno smanjiti rizik od obolevanja od ove bolesti.


    Prvi znak srčane insuficijencije jeste otežano disanje, koje se u početku javlja prilikom fizičkog napora,a kasnije čak i za vreme mirovanja Poremećaj je izražen i tokom ležanja zbog prelivanja tečnosti iz stomaka i nogu u grudni koš. Bolesnici se bude usled nedostatka vazduha praćenog kratkim dahom i kašljem, koji se mogu ublažiti pridizanjem i zauzimanjem sedećeg položaja. Zamor i slabost često prate slabo srce, a mogu se javiti i anoreksija, mučnina, tup bol jetre i jako povraćanje. Kod starijih pacijenata usled slabije prokrvljenosti mozga nastaju konfuzija, smanjenje koncentracije i pamćenja,glavobolje, nesanica, česta noćna mokrenja. Srčani otoci tj. edemi oko skočnih zglobova i na potkolenicama, najizraženiji su uveče i nastaju pod dejstvom zemljine teže. Neke bolesti mogu da simuliraju simptome srčane slabosti: kao što je želudačna kila(hijatusna hernija), kada se dešava da se jedan deo želuca probije kroz dijafragmu, sve do grudnog koša i mehanički ometa pravilan rad srca, ovo je dosta često slučaj kod nešto gojaznijih osoba. Buđenje s osećajem gušenja javlja se i kod osoba sa anksiozno-paničnim poremećajem.Pomenuti simptomi slabog srca nisu za šalu, neophodno je da se oboleli odmah javi lekaru, kako bi se na vreme postavila prava dijagnoza i dala adekvatna terapija .



    EKG PREGLED NIJE UVEK PRECIZAN

    Ljudi često misle da je EKG pregled srca dovoljan da bi se ustanovio poremećaj srčanog rada. Međutim, elektro-kardiogram može da bude potpuno normalan i u prisustvu ozbiljnih poremećaja funkcija srca. S druge strane, može da pokaže abnormalnost u trenutku kada fizički pregled daje u suštini normalne rezultate.Srce može godinama obavljati svoj posao pod jakim opterećenjima i to će nastaviti da čini i dalje, osim ako poremećaji njegove funkcije ne postanu isuviše veliki. Zato da bi se dijagnostikovala srčana insuficijencija na vreme ,osim EKG-a potrebno uraditi i druga dopunska ispitivanja kao što su rendgenografija pluća i srca i ultrazvuk.Ukoliko lekar dijagnostikuje slabo srce ,znajte da se može živeti dugo i bez većih tegoba ,ukoliko se oboleli pridržava propisane terapije i uvede adekvatne promene u svoj način života.Trudite se da budete sa jedne strane opušteni,jer je stres naš najveći neprijatelj u svemu,a sa druge disciplinovani i dosledni u terapiji..



    ISHRANA ZA ZDRAVO SRCE

    Da biste sami sebi pomogli i ublažili tegobe koje izaziva slabo srce,najvažnije je da korigujete ishranu.Važno je reći da još u mladosti treba razmišljati o zdravlju srca i voditi računa o ishrani, koja podrazumeva konzumiranje veće količine povrća,voća,mahunarki, žitarica,raznih semenki, koštunjavih plodova,jezgrastog voća, maslinovog ulja, nemasnog mesa kuvanog ili pečenog samo u rerni, pečenoj ribi( zajedno sa folijom), jogurtu i mladom siru. Neophodno je u potpunosti izbegavati cigarete, uzdržati se od naglog prejedenja i iz ishrane eliminisati suhomesnate proizvode, gazirane napitke, konzerviranu hranu, šećer, naročito belo brašno i peciva, margarin, svinjsku mast, rafinisana ulja. Upotrebu kafe svesti na minimum ako imate slabo srce.Podjednako važno je i redovno vežbanje.Preporuka je svakodnevno pešačenje u prirodi, trčanje, vožnja bicikla,rekreacija ili neka druga fizička aktivnost,jer su od velikog značaja za zdravlje srca.U slučaju da problem sa srcem već postoji, u konsultaciji sa kardiologom treba odabrati aktivnost koja je vama najpreporučljivija.
    Smanjite telesnu težinu :Pravilna ishrana i fizička aktivnost najbolji su put do optimalne težine, tome treba dodati i razmake između obroka i pravilno kombinovanje hrane. Između dva obroka mora uvek da prođe najmanje tri do četiri sata, a za slabo srce savetuje se izbegavanje kombinovanja svih vrsta ugljenih hidrata sa proteinima, konzumiranja vode i voća odmah nakon jela, kao i kasnih večernjih obroka. Unostite barem litar i po vode dnevno, pola sata pre jela i tri sata nakon obroka.
    Redukovanje soli- smanjenje unosa soli veoma je važno, jer ovaj začin vezuje vodu, koja se u tkivima zadržava i usled slabijeg rada srca. Pritom, kada konzumiraju manje zasoljenu hranu, oboleli se osećaju puno bolje, simptomi slabog srca postaju manje izraženi a količina lekova za izmokravanje se smanjuje.
    Unosite više kalijuma :Srčana insuficijencija često može da dovede i do gubitka elektrolita (kada oboleli dobija lekove za bolje izmokravanje) pogotovo kalijuma, pa je potrebno dodavati preparate ili konzumirati hranu bogatu ovim mineralom, kao što su banane,pomorandže, suve šljive, soja, dinja i paradajz.


    Kad zaćutim, okrenem se i odem, to ne znači da si ti pobedio, to znači da više nisi vredan mog vremena.

    [Samo registrovani clanovi mogu videti ovaj sadrzaj. ] DJ. Vesna®
    Odgovor Sa Citatom Odgovor Sa Citatom

  2.    Linkovi Sponzora

    SRB HOST

  3. #2
     OFF 
    VIP
    Poeni: 406,386, Nivo: 1
    Level completed: 99%, Points required for next Level: 0
    Overall activity: 99.9%
    Dostignuća:
    OverdriveTagger First Class50000 Experience PointsSocialVeteran
    Nagrade:
    Posting Award
    Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna's Avatar
    Država
    Norway
    Registrovan
    Dec 2011
    Pol
    Zensko
    Zadnji Put Online : @
    Lokacija
    negde iznad zvezda
    Postovi
    59,575

    Uobičajeno Odg: Slabo srce

    Bilje koje pomaze da ojacate srce

    Najpoznatiji prirodni lek za srce tj. za jačanje srčanog mišića jeste biljka glog,koji se koristi u obliku čaja ili tinktura - popularne glogove kapi, ali svakako treba spomenuti i neizostavni beli luk, imelu, matičnjak,srčanik kao i ulje od pšeničnih klica...Većina fitoterapeuta tvrdi da je gorocvet biljka (Adonis vernalis) prava blagodet za slabo srce.

    Recept:
    U 3 decilitra vode staviti jednu kašičicu gorocveta i kuvati 2 minuta. Ostaviti poklopljeno da odstoji desetak minuta. Od tog čaja uzimati svaka dva sata po jednu supenu kašiku.


    Ukoliko je u pitanju blaža srčana insuficijencija lečenje može biti uspešno upravo primenom gloga i gorocveta. Tegobe mogu biti ublažene i žvakanjem suvog grožđa ili vrhova ružmarina. Protiv anginoznih bolova pomaže čaj od orahovih pregradaka:

    Prokuvati pregratke nekoliko minuta, ostaviti da se prohlade deset minuta, pa procediti. Piti tokom dana u gutljajima.



    Za slabo srce se pokazao jako dobro i čaj od belog luka

    Dva čena belog luka očistiti i zgnječiti, a zatim kuvati 5 minuta u šolji mleka.

    Za jacanje srcanog misika uzeti 5 - 7 semenki kajsija i grickati ih dok se ne skase te progutati.



    PRIRODNI DIURETICI KAO POMOĆ KOD SRČANE SLABOSTI

    Među lekove koji se skoro obavezno primenjuju u terapiji srčane insuficijencije jesu oni za izbacivanje viška tečnosti, tzv. diuretici. No, postoji veliki broj biljaka koje imaju snažno diuretsko dejstvo i pomažu slabo srce, a među njima su peršun, maslačak, celer, paradajz, zelena salata,zeleni čaj, kukuruzna svila, brusnica, lubenica, kupus, jabukovo sirće...

    Za eliminisanje suvišne vode odlično se pokazala i sledeća receptura:

    Pomešati po dve supene kašike brezovog lišća ,kukuruzne svile morskog luka i kašičicu naprstka (digitalisa), pa 3/4 kašike smeše kuvati 2 do 3 minuta u 3 decilitra vode. Ostaviti da stoji najmanje 10-15 minuta pa procediti. Piti pre ručka i večere uvek nezaslađeno, po šolju ovog napitka.
    Kad zaćutim, okrenem se i odem, to ne znači da si ti pobedio, to znači da više nisi vredan mog vremena.

    [Samo registrovani clanovi mogu videti ovaj sadrzaj. ] DJ. Vesna®
    Odgovor Sa Citatom Odgovor Sa Citatom

Informacija Teme

Users Browsing this Thread

Trenutno 1 korisnika pregleda ovu temu. (0 članova i 1 gosta)

     

Slične Teme

  1. Nepobedivo srce
    Od *KOVAC* u forumu Domace Serije
    Odgovori: 14
    Zadnji Post: 28.11.2013, 21:04
  2. Srce Krajine
    Od Zile1991 u forumu Krajiska Muzika
    Odgovori: 0
    Zadnji Post: 04.08.2013, 14:21
  3. Za zdravo srce
    Od Vesna u forumu Zdravlje
    Odgovori: 0
    Zadnji Post: 14.10.2012, 19:31
  4. Nezno srce
    Od Vesna u forumu Kolaci i Deserti
    Odgovori: 0
    Zadnji Post: 12.07.2012, 12:40
  5. Zaljubljeno srce
    Od Vesna u forumu Torte
    Odgovori: 0
    Zadnji Post: 23.06.2012, 11:50

Članovi koji su pročitali ovu temu : 0

Nemate dozvolu da vidite spisak imena.

Tagovi za ovu Temu

Pravila Postanja

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts


O Nama

    Narodni radio, melem za uši ko ne sluša može da ga nađe na www.radiosumadinac.org

Preporučeni Linkovi

Pratite nas na

Twitter Facebook youtube Flickr DavianArt Dribbble RSS Feed



RSS RSS 2.0 XML MAP HTML
Loading...
Svaki korisnik ovog sajta odgovoran je za sadržaj poruke koju objavi na sajtu. Sajt se odriče svake odgovornosti za njihov sadržaj. Postavljanjem vaše poruke ili vašeg autorskog dela saglasni ste da ovaj sajt postaje distributer vašeg dela i odričete se mogućnosti njegovog povlačenja ili brisanja bez saglasnosti uprave sajta. Distribucija sadržaja sa ovog sajta je dozvoljena samo u nekomercijalne svrhe, uz obaveznu napomenu da je sadržaj preuzet sa ovog sajta i uz obavezno navođenje adrese RadioSumadinac.org. Kako je sajt ovih dimenzija nemoguće u potpunosti kontrolisati, ukoliko primetite materijal nad kojim Vi ili neko drugi već ima autorska prava, odmah nam se obratite i materijal će biti uklonjen. Za sve ostale vidove distribucije obavezni ste da prethodno zatražite odobrenje od vlasnika Sajta


Optimizovano za rezoluciju: 1920x1080