Bolesti Creva - Ulcerozni kolitis

Bolesti Creva ULCEROZNA UPALA DEBELOG CREVA (ULCEROZNI KOLITIS)

Bolest nastaje kad se upali debelo crevo, tj. kad u zapaljenoj sluznici nastaju oštecenja u obliku cireva. Bolest se prepoznaje osnovnim znacima: prolivima popracenim krvlju, gnojem i sluzi. Bolest može biti raznog stepena težine, a vraca se u razlicitim vremenskim razmacima. Od nje obolevaju sve starosne grupe, medjutim, ucestalija je u mladjih odraslih osoba, više kod Žena nego kod muškaraca. Gotovo u polovini slucajeva bolest se pojavljuje sa simptomima koji su svojstveni upali debelog creva, tj. sa cešcim stolicama sa sluzi, no kasnije se pojavljuje i krv u stolici. Bolest kadšto zapocinje i obilnim krvarenjem u stolici. Kod mnogih bolesnika, nakon nekoliko nedelja stanje se uglavnom smiri, ali nakon nekoliko meseci ili godina bolest se ponovo pojavljuje.. . Lecenje: . .


Sastav Caja:

500 g plodova divlje drace
30 g stabljike majcine dušice
20 g listova i cvetova hajducke trave (kunice)
20 g hrastove kore
10 g ive trave


Plod divlje drace jako stucati, druge trave jako usitniti i sve zajedno smešati. U 2 litre hladne vode preko noci namociti 15 g mešavine trava. Ujutro kuvati s time da kljuca poklopljeno 5 minuta. Kad se ohladi, caj preliti u bocu i piti 4 puta dnevno pre i posle jela po 1 dcl, a preostalu kolicinu umesto vode. Caj se pije 10 do 15 dana, a zatim se na preostalu kolicinu mešavine trava doda još 500 g stucanoga ploda divlje drace i tako dobivenu mešavinu koristi se dok se ne potroši. Taj se caj priprema kao što je navedeno, s razlikom da se u 2 litre vode namoci 20 g mešavine trava. U lecenju te bolesti zabranjeno je: mleko, svi mlecni proizvodi, konzervirane preradjevine, alkohol, cigarete, crna kava, slatkiši, pecenja i sve masnoce životinjskog porekla. Ishranu sprovoditi kao kod lecenja oboljele prostate: što više divljeg zelja - radica, tušta, lobode, štavelja, štira, sve vrste spargle), lukovice. U nedostatku divljeg zelja koristiti blitvu i mladi spanac. Tu zelen jako rasknvati s dodatkom malih kolicina jecma ili riže. Krompira što manje jesti. Od hleba uzimati iskljucivo raženi, po mogucnosti dvopek. Hranu zaciniti obicnim biljnim uljem, umerenom kolicinom soli i ne zapržavati. Obroci treba da budu kolicinom manji i u 4 navrata dnevno. Za lecenje ulceroznog kolitisa koristan je sledeci lek: u 1 litru vode staviti 10 g ploda divlje drace i kad prokljuca kuvati 1 minut. caj se pije umesto vode. Pre i posle jela popiti po malu, rakijsku, cašu crnoga vina u kojem je kuvan korijen srcanika. Napitak se priprema tako da se u 1 litri vina kuha 5 g jako usitnjena srcanika. Kad provri, vino kuvati na laganoj vatri 4 do 6 minuta. Ukoliko je bolest u jacoj mjeri izražena, u 1 litru vina stavi se 10 g srcanika i kuva poklopljeno na tihoj vatri 10 do 15 minuta. Pije se pre i posle jela (po 1 malu cašu).


Sastav caja: Veoma je koristan lek od sledecih sastojaka: prepržen i samleven plod divlje drace crno vino kuhano s belim lukom mešavma trava

Caj;

20 g cvetova hajducke trave (kunice)
20 g korena srcanika
20 g stabljike majcine dušice
20 g hrastove kore
20 g stabljike pirevine (puzavi deo)
20 g cickova semena (ili suve stabljike s listovima)

Plod divlje drace preprži se u pecnici pri cemu valja paziti da ne izgori, zatim se stuce i samelje u prah. Od navedenih trava priprema se umeren caj: u 1 litru prokljucale vode staviti 5 g mešavine trava. Kad provri, kuvati poklopljeno 1 minut. Hladan caj preliti u bocu. U 1 litru dobrog cmog vina staviti 10 cesana belog luka, (ne-oguljenog i stucanog), i kuvati poklopljeno 1/2 sata na tihoj vatri. Kad se ohladi, procediti u cistu bocu. Na 1/2 dcl tako pripremljenog vina doda se 1/2 dcl unapred pripremljenog umerenog caja. Tome se doda mala (kavena) kasika samlevenog i preprženog ploda divlje drace. To se promeša i pije 3 puta dnevno za vreme jela, te još 3 puta po 1 dcl izme?u obroka s dvopekom od raži. Potrebno je utopliti odecom podrucje oko krsta i donjeg dela trbuha. Posle svake izvršene nužde obavezno ispirati se mlakom vodom. U ishrani koristiti u neogranicenim kolicinama usitnjen i prokuvan crveni luk (glavicu) kao dodatak divljem zelju. Buduci da se zelje uzima mlako, u obrok je potrebno dodati malo soka od sveže ocedjenog limuna (dnevno 1 limun). Navece, u rektum pre spavanja ubrizgati klizmom otprilike 10 cm kantarion ulja. Ono se priprema na sledeci nacin: do visine od 8 cm ispod vrha boce od 2 litre staviti što više listova i cvetova muške i ženske kantarije (jednakih kolicina), a zatim ubaciti stabljiku. Do iste visine, zatim, ulije se domace maslinovo ulje. Bocu lagano zacepiti plutom, da pluto »radi« a da ne iskoci. Bocu se iznosi na sunce i izlaže godinu dana. Postupak dozrevanja kantarion ulja može se ubrzati na sledeci nacin: na isti nacin u bocu od 1 litre (!) ubaciti listove i cvetove muške i ženske kantarije, a nakon toga uliti domace maslinovo ulje zagrejano na temperaturu od 60 do 70'C. Prethodno je potrebno bocu zagrejati, da ne pukne. Napunjena boca treba da odleži barem 10 dana, od cega najmanje 2 dana na suncu. Iz boce se uzima onoliko ulja koliko je potrebno, a ostatak ostaje u boci. Valja naglasiti da je kantarion ulje tim bolje cim duze vremena odstoji.

herbateka