Meningitis - upala mozdane opne

Bolesti Ostale Bolest prouzrokuju zarazne klice, bakterije ili virusi. Kadšto bolest nastaje uz neku drugu upalu u telu ili nakon što se ozledila glava. Bolest se iskazuje jakim i upomim glavoboljama, vrtoglavicom, mucninama i povracanjem. Bolesnik je duševno poremecen, a uz to mu se zamucuje svest. Ukoci mu se vrat, glava je zabacena unatrag, trbuh je uvucen. Bolesnici ne podnose svetlost. Kod gnojnih upala moždanih opni uvek dolazi do visoke temperature, i do 40 "C, zbog cega je bolesnik ponekad toliko uznemiren da beži iz postelje. Otkrije li se i leci bolest na vreme, u vccini slucajeva bolesnici potpuno ozdrave. Kod teških upala, nelecenja i kasnog lecenja mogu nastati trajne posledice

Lecenje biljem


Sastav Caja:

20 g cvetova i listova majcine dušice
20 g stabljike bele gorcice
20 g cvetova kunice
20 g listova maticnjaka
20 g listova i cvetova vreska

Trave jako usitniti i smešati. U 1 litru prokljucale vode staviti 3 g mešavine trava, promešati, skinuti s vatre i poklopljeno ohladiti. Procediti u bocu. Svakih 1/2 sata piti po 1/2 dcl caja. Pre upotrebe zasladiti medom i dodati nekoliko kapi svežeg lirnunova soka, Ukoliko je temperatura kod bolesnika viša od 38 °C, potrebno je vinskim sircetom namazati krsta, noge i tabane te udmah umotati plahtom. Ležati 1/2 sata, a zatim ista mesta namazati neslanom svinjskom masti. Ponovo umotati plahtom i taj oblog držati 1/2 sata. Posebnu pažnju potrebno je posvetiti ishrani. Hrana treba da bude što raznovrsnija, sa što više povrca, posebice divljeg zelja, uz sveže raskuhano meso. Umesto vode piti caj od mešavine jednakih kolicina kunice i maticnjaka. Caju se, takode, može dodati svežeg limunova soka.. Isto tako, korisno je kiselo mlijeko koje se uzima s belim lukom. (Beli luk se ocisti, stuca nasitno i pomeša s kiselim mlekom.)

Za vreme lecenja potpuno odbaciti suhomesnate i konzervirane proizvode te gazirane i neprokuvane vocne sokove Umesto navedenog caja koji se koristi kao osnovni lek, može se koristiti i caj od sledecih lekovitih biljaka:


Sastav Caja:

40 g listova bokvice muške
30 g stabljike timijana
20 g listova peršuna
20 g stabljike odoljena
10 g stabljike kilavice

Caj se priprema i koristi na isti nacin kao i gomji caj.

herbateka