Bolesti Srca

Bolesti Srca UPALA SRCANE MARAMICE Srcana maramica obavija srce poput vrece te je posebnim listom usko sraslo sa srcanim mišicem. Upala srcana maramice obicno je povezana s drugim bolestima koje su nastale pre nje. Najcešce dolazi nakon upale zglobova (reumatizma u zglobovima). 1 zarazne bolesti izazivaju upalu srcane maramice , a u nekirn slucajevima se i ne zna pravi uzrok i razlog nastanka. Upalu srcane maramice može pratiti i izlev tecnosti u swrcanu maramicu , koja znatno otežava rad srca. Bol je uglavnom najjaca kad bolesnik leži na ledjima pa tada diše teže .

Lecenje biljem


Sastav Caja:


50 g stabljike kunice
50 g stabljike potocnjaka
50 g stabljike preslice
50 g stabljike plucnjaka
40 g koprive (više korena)
30 g stabljike vreska - plavoga cveta
30 g islandskoga lišaja
30 g listova i cvetova kantarije muške
20 g hrastove kore (s mladjih grana)
20 g vrbove kore (s miladjih grana)
20 g imele bele
20 g stucana lanenog semena
20 g stucano seme od divlje deteline
20 g korena idjirota
20 g listova kadulje
20 g stabljike ive trave
20 g žila i korenja lincure
20 g stabljike majcine dušice
20 g samlevena korijcna srcanika

Sve trave jako usitniti i smešati. U 1 litru prokljucale vode staviti 10 g mešavine i kuvati poklopljeno 1 minut. Hladiti poklopljeno, procediti u bocu i piti 3 puta dnevno po 1 dcl pre jela i posle jela. Posle svih napitaka uzima se srednja kasika rafiniranog maslinovog ulja. Uzimati 3 puta dnevno srednju kasiku meda i sveže ocedjenog limunovog soka - za svaku priliku posebno pripremiti. To se uzima s vodom u kojoj se nalazi 12 kapi octa od domaceg crnog vina. Svako jutro umivati se hladnom vodom, osobito vrat, grudi i ispod ruku. Postupak vremenski treba da bude kratak, a nakon toga se brzo istrljati i obuci. Ako se radi o težem stepenu oboljenja i o bolesti kod gojaznih ljudi, opisani caj potrebno je uzimati još dva puta, i to oko 10 i 16 sati. U ishrani odbaciti , slatkiše i pecenja. Svu hranu, inace, podesiti kao kod bolesti ateroskleroze. Isto i zabrane. U potpunosti izbaciti te i alkohol. Lek za jacanje srcanog mišica Pored specificnog lecenja koje je prikazano uz bolesti srca i srcane maramice , za jacanje srcanog mišica neobicno je koristan lek koji se priprema u vidu tinkture:


Sastav :

10 g listova kadulje
10 g stabljike preslice
10 g cvetova i listova kunice
10 g listova i cvetova plucnjaka
10 g listova miloduha
10 g listova i cvetova vreska - plavog cveta
10 g usitnjena korena srcanika
10 g listova i cvetova timijana
10 g listova i cvetova majcine dušice
10 g listova bokvice muške
10 g listova bokvice ženske
10 g iseckanih žila lincure
10 g listova crvotocine
10 g stabljike komoraca
10 g listova omana
10 g stabljike rusomace
10 g žila pirevine
10 g listova limuna

Sve trave jako usitniti i staviti u staklenu posudu od 4 litre. Na mešavinu naliti 3 litre rakije lozovace jacine 40 do 45 vol.% alkohola, zacepiti i ostaviti da stoji 24 sata. Nakon toga tinkturu procediti u drugu staklenu posudu ili bocu. U preostale trave može se još jednom dodati 3 litre rakije lozovace i ponoviti postupak, s time da u drugom postupku staklenka bude zacepljena 48 sati. Procedjena tinktura drži se na tamnom mestu. Uzima se 3 puta dnevno po 18 do 20 kapi na kocki šecera ili uz srednju kasiku meda.

herbateka