Kako da se rešite prehlade za 24 časa

Kada prehlada zakuca na vrata, dan proveden u krevetu se čini kao jedino rešenje. Svi oni koje je zahvatila prehlada ove sezone mogu da pronađu najbrži i najefikasniji način prevazilaženja prehlade i vraćanja svakodnevnim obavezama.


Profesor Ron Ekls sa Univerziteta u Kardfu daje savete kako se treba ponašati prvog dana prehlade i kako prevazići prve simptome.

Oni koji su suočeni s prehladom na razne načine pokušavaju da je se reše. Od tradicionalnih „bapskih“ biljnih recepata, lekova koji su u slobodnoj prodaji u apoteci ili „putem kojim se ređe ide“, odnosno odlaskom do najbližeg doma zdravlja. Prema rečima Rona Eklsa, ukoliko se pridržavamo uputstava i preporučenih koraka, moguće je otarasiti se dosadne prehlade.

Ako se probudite i osećate prve simptome prehlade (suvo grlo, malaksalost, kijavica), najbolje je započeti dan tuširanjem toplom vodom. Tuširanje toplom vodom će opustiti mišiće i otvoriti zapušene i ponekad bolne sinuse na početku prehlade.

Preporuka je prvog dana biti na dijeti i ne konzumirati tešku hranu. Za doručak obavezno voće ili ceđena pomorandža, koje će obezbediti dovoljnu količinu vitamina C.

Za zapušen nos, kao jedan od najdominatnijih simptoma prehlade, najbolje je unositi što više tečnosti. Topli napici s dodatkom đumbira kao i čajevi od mente su podjednako dobri za smirivanje upaljenog grla kao i za zapušen nos.

Najveći broj obolelih od prehlade izbegava bilo kakav vid fizičke aktivnosti, ali prema rečima profesora Eklsa, lagana šetnja pre ručka je odličan način za podizanje imunog sistema, što će biti od pomoći u daljoj borbi protiv prehlade.

Unos „ljutih“ namirnica kao što su đumbir, luk ili ljute papričice pomoći će u borbi protiv bakterija, pre svega zbog svog antibakterijskog dejstva kao i u čišćenju sinusa.

Topla kupka na kraju dana je idealna za umorne i bolne mišiće. Ovo će biti ujedno i poslednji udarac koji će pomoći da prehlada napusti vaš organizam. Da bi organizam u potpunosti vratio snagu i podigao imuni sistem, neophodno mu je obezbediti osmočasovni san. Pre spavanja ne pijte energetska pića, kafu ili alkohol.

Izvor: Dejli mejl, B 92