Dobri cuvari zdravlja - celer i maslacak


Mnoge biljke pomažu telu da se posle duge zime napuni energijom.
Kopriva poboljšava snabdevenost tkiva kiseonikom, celer razbuđuje organizam, maslačak podmlađuje


Iako većina željno iščekuje i raduje se dolasku proleća, u ovo doba godine mnogi osećaju iscrpljenost, umor i bezvoljnost. Ove tegobe često prati vrtoglavica a ponekad i zujanje u ušima. Ipak, nema mnogo razloga za brigu, jer se radi o uobičajenim znacima prolećnog umora, od kojeg, kako lekari tvrde, „boluje“ polovina stanovništva.

Ovo stanje, međutim, nije ni sasvim bezazleno jer može da oslabi otpornost organizma i da omogući širenje nekih bolesti. Tradicionalno, tegobe izazvane prolećnim umorom, mogu da se otklone pravilnom ishranom i uzimanjem različitih preparata lekovitog bilja.

Celer

Posle rena, najbolji je borac protiv prolećnog umora. S obzirom na to da je bogat kalijumom, savršeno uravnotežava telesne tečnosti i sprečava upale i bolove u zglobovima. Umirujuće deluje i na nervni sistem, podstiče rad žlezda, povećava apetit, poboljšava krvnu sliku i povoljno utiče na cirkulaciju i prokrvljenost organizma. Celer, dakle, u potpunosti razbuđuje organizam. Preporučljivo je da se uzima presan, kao salata, najbolje sa jabukama ili da se cedi i pije njegov sok.

Kopriva

Ubrana daleko od naseljenih mesta i saobraćajnica, odlična je za prolećno podizanje energije u organizmu. Kopriva je bogata mineralima i vitaminima A, C i K. Sadrži i mnogo gvožđa, brani organizam od malokrvnosti, poboljšava snabdevenost svih tkiva kiseonikom, a protiv prolećnog umora najdelotvornijim se pokazao sok koprive.

Maslačak

Iako ga često svrstavaju među dosadne korove, ovaj vesnik proleća je izuzetno lekovita biljka. Bogat je vitaminom C i mineralima, a preparati od ove biljke pročišćavaju i podmlađuju organizam. Maslačak je prva presna vitaminska prolećna salata koja čisti krv, podstiče mokrenje i ublažava bolove žuči i jetre. U rano proleće vadi se i koren, koji sadrži gorke lekovite supstance, pa povećava apetit, poboljšava varenje i blago pročišćava creva.

Zob

Pokazalo se da je jedan od najefikasnijih prirodnih lekova protiv prolećnog umora i za jačanje imuniteta. Zobena kaša sa suvim grožđem, šećerom i vinom odlično je jelo za one kojima nedostaje energija. Pogodna je i za smanjenje holesterola u krvi, pomaže protiv bolesti srca i povišenog krvnog pritiska. Osim toga, idealan je obrok u borbi protiv gojaznosti. Čaj od zobi, od davnina se koristio za lečenje depresije i protiv malaksalosti.

Jabuka

Iako to, možda nije uobičajeno, ovo voće najviše bi trebalo da se jede u proleće, jer obiluje pektinom, koji ubrzava metabolizam i budi organizam. U jabuci ima i mnogo vitamina A, B i C, a bogata je i gvožđem. Svi ovi sastojci utiču na poboljšanje krvne slike, što je i najbolji način da organizam pobedi prolećni umor.


RECEPTI

Sok od koprive

Uberite mladu koprivu, malo poparite (blanširajte) i sitno iseckajte. Staviti u višeslojnu gazu i iscedite sok. Pijte nezaslađen.

Maslačkov med

U dva i po litra vode dodajte 300 cvetova i sok od tri limuna i kuvajte na tihoj vatri dva i po sata. Smesu potom procedite kroz gazu, dodajte dva i po kilograma šećera i ponovo kuvajte oko dva sata. Topao med sipajte u tegle i odmah zatvorite. Uzimajte na tašte po jednu kašičicu.

Čaj od zobi

Kašiku zobi kratko prokuvajte u tri decilitra vode, prohladite, procedite i pijte gutljaj po gutljaj tokom dana.