Kancerogene namirnice koje jedemo svakog dana!


Ove namirnice gotovo svakodnevno jedemo, za neke čak i mislimo da su zdrave, a istina je potpuno suprotna

Čips

Sigurno ste primetili da je teško odoleti tome da ne pojedete celu kesicu čipsa kada gricnete jedan komad. Problem je u tome što se sprema na vrlo visokim temeperaturama, zbog čega se stvara supstanca koja se zove akrilamid. Ovaj poznati kancerogen nalazi se i u cigaretama, pomfritu, čipsu...

Kokice iz mikrotalasne

Zvuče bezopasno, ali nisu. Ove kokice pakovane su u kesice oblepljene perfluorooktaničnom kiselinom, supstancom koja se nalazi i na teflonskim tiganjima. Takođe, često sadrže dijacetil, poznati pojačivač ukusa. Pre dve godine jedan Amerikanac dobio je na sudu 7,2 miliona dolara na ime odštete zbog hronične plućne bolesti koju je zadobio jedući kokice pripremljene u mikrotalasnoj pećnici.

Paradajz u konzervi

Tačnije, ovo se odnosi na bilo koji proizvod u konzervi. Konzerve su obično prevučene supstancom koja se zove bisfenol A, ili BPA. Ipak, čak i da hoćete da budete sigurni da ste izabrali konzervu bez kancerogenih sastojaka, to neće biti moguće, jer ovu supstancu ne stavljaju na površinu konzerve. Paradajz je posebno kritičan, jer je u konzervi podložan ovoj materiji.

Mesne prerađevine

Postoji mnogo načina da se meso spremi kako bi bilo ukusnije, ali neke kompanije jednostavno preteruju u tome. Najgore na listi su viršle, kobasice, slanina... Najveća opasnost je u tome što se prilikom njihove pripreme stavlja veliki broj dodataka. Ni dimljeni proizvodi nisu zdravija opcija.

Gajena riba

Ako želite da uživate u zdravoj ribi, držite se podalje od one uzgojene na farmama. Farme riba imaju samo jedan cilj, a to je profit. Često riba ovako gajena ima bezbroj hemikalija, pesticida, antibiotika...

Izvor; Novosti