Kad stegne reuma!!!


Reumatske bolesti postaju zdravstveni problem broj jedan. U Evropi i SAD osteoartritis ili degenerativne bolesti zglobova i kičme pogađaju oko 40 odsto ljudi, a u svetu oko 10 odsto stanovništva.

Ovaj brojčani paradoks je prevashodno vezan za produžen životni vek u razvijenim zemljama, ali i za lošu medicinsku evidenciju u zemljama u razvoju. U većini slučajeva dolazi u paketu s godinama, bolest je hronična, dakle neizlečiva, a jedina preventiva je redovna fizička aktivnost.
Stručnjaci su izračunali da je reuma najskuplja bolest na svetu. Svaka druga žena i svaki šesti muškarac obolevaju od nekog oblika reume. Zbog reumatskih bolesti godišnje se propisuje 14-16 miliona dana bolovanja, a polovina reumatičara mora pre vremena u penziju.
- Reuma je bolest zglobova i okolnog tkiva upalne ili degenerativne prirode, s tim što je prvi oblik daleko teži. Najčešće je praćena bolom, otokom, ako je reč o upali, crvenilom i povišenom temperaturom, kao i ograničenom pokretljivošću. Leči se medikamentima - antireumaticima, koji mogu biti steroidni (kod upala) ili ne (kod degenerativnih promena), odgovarajućim kremama, mastima i gelovima lokalno, kao i fizikalnom terapijom .

Ova bolest je tipična za treće doba. Godinama dolazi do promena na hrskavici koja se troši i propada, a posebno su na udaru šake, kukovi, kolena i ramena.
- Osim genetske sklonosti, na nastanak bolesti mogu uticati i razne povrede, odnosno traume tokom mladosti, makar i male, koje se kasnije mogu razviti u bolest. Kod upalnih reuma uzroci koji dovode do ovih poremećaja nisu u potpunosti poznati. Novija istraživanja, međutim, nagoveštavaju da je u pitanju autoimuna bolest - kaže naša sagovornica.
Reuma je hronična, dakle neizlečiva bolest, a načini na koje se tegobe mogu olakšati su brojni.
- U lečenju se osim medikamenata koriste vežbe, hidroterapija - vežbe u bazenu i kade s podvodnom masažom, termopakovanja toplim parafinom ili blatom, kao i elektroterapija (magnet, laser, ultrazvuk, galvanoterapija, infracrvena i biolampe). Osim toga, pacijentima se propisuje okupaciona i radna terapija. Savetuje se bavljenje nekim hobijem kako bi im se skrenule misli ili pojedinim aktivnostima kao što su šivenje, pletenje, slaganje kockica i slično.




Zlatna pravila

Ukoliko ste oboleli od reumatizma, preporučujemo da olakšate tegobe s nekoliko jednostavnih pravila:
- odmaranje zgloba
- topli oblozi (ako se ne radi o upalnom procesu)
- lekovi protiv bolova
- fizioterapija i masaža - zavisi od tegoba i samo uz preporuku lekara!
- dijeta bogata omega 3 i održavanje težine
- lagana, ali konstantna fizička aktivnost


Gojaznost kao rizik

Da vas ne pita starost gde vam je bila mladost, o zdravlju treba voditi računa tokom celog života. Pazite na liniju i redovno se rekreirajte.
- Gojaznost je jedan od faktora rizika, jer ako imate 20 kilograma više, veći je pritisak koji vršite na zglobove, koji se samim tim više troše. Redovna fizička aktivnost je takođe jedna od preventivnih mera, a najbolje u tom smislu jeste plivanje.