Masnoca koja je neophodna nasem organizmu


Omega 3 su čudo!!!

Verovatno mislite da je masnoća štetna za vas, što je samo delimično tačno.
Naime, postoji jedna vrsta poznata kao omega 3 masne kiseline, koju bi trebalo da unosite u što većim količinama, a prisutna je uglavnom u ribi!

Omega 3 imaju ključnu ulogu u mnogim vitalnim procesima u organizmu, od kontrole zgrušavanja krvi i krvnog pritiska do smanjenja zapaljenja. Naučnici su počeli da se interesuju za omega 3 masne kiseline kada su uočili da Eskimi retko pate od reumatoidnog artritisa ili bolesti srca, a njihova ishrana je prava riznica ulja od ribe, foka i kitova. Kako su ustanovili, sve ove namirnice su bogate omega 3 masnim kiselinama, tako da lekarima nije trebalo dugo da shvate kako je ova grupa masti neophodna za dobro zdravlje.
Bol u kostima
Možete posmatrati omega 3 kao ulje za zglobove. Pošto one blokiraju efekat zapaljenskih oboljenja, odličan su izbor za osobe koje pate od bola i ukočenosti u zglobovim izazvanih reumatoidnim artritisom. One zapravo deluju toliko dobro da osobe koje zavise od aspirina i drugih sredstava za umirenje bolova često mogu da smanje doze kada počnu da uzimaju suplemente ribljeg ulja.

Ono što je dobro za zglobove, po svemu sudeći, dobro je i za kosti, posebno kod žena u post menopauzi koje ili imaju osteoporozu ili su u riziku od pojave ovog poremećaja. U jednom istraživanju je utvrđeno da su osobe kojima su 18 meseci davane omega 3 masne kiseline imale gušće koštano tkivo i manje preloma nego one koje ih nisu uzimale, navodi se u knjizi „1001 kućni lek“.
Ostale primene
- Omega 3 kiseline snižavaju krvni pritisak, smanjuju nivo triglicerida, masti u krvi srodnih holesterolu koje se dovode u vezu s infarktom. Smanjuju zapaljenje u arterijama i jačaju ritam srca. Omega 3 kiseline smanjuju zapaljenje creva i pomažu kod Kronove bolesti.
- Poboljšavaju mentalno zdravlje. Naime, neki naučnici smatraju da je sve češća depresija u svetu delom izazvana opadanjem nivoa unosa ribe. Nizak nivo omega 3 masnih kiselina može oslabiti ćelijske membrane i proizvodnju određenih neurotransmitera u mozgu.
- Omega 3 kiseline mogu ublažiti i menstrualni bol. Žene koje ih uzimaju obično imaju manje grčeva u vreme ciklusa, pokazala su istraživanja.


Činjenice o ribljem ulju

- Omega 3 masne kiseline iz izvora koji nisu riblji ne pružaju iste koristi kao one koje se nalaze u ribljem ulju ili ulju jetre bakalara.
- Suplemente ribljeg ulja uvek čuvajte u frižideru da ne bi užegli.
- Preporučena doza suplemenata ribljeg ulja je obično od 3.000 do 5.000 miligrama na dan. Možete izbeći uobičajene prateće efekte - nadimanje i gasove, proliv ili blag telesni miris na ribu - tako što ćete podeliti ovu dozu na dve ili tri manje i uzimati ih tokom dana.
- Bolje je riblje ulje uzimati leti, a bakalara zimi, jer je ulje bakalara bogato vitaminom D.