Za zdrave kosti, zube i vid - Kajsija

Kajsija je zbog svog sastava veoma hranljiva i lekovita voćka. Od vitamina sadrži najviše C, vitamine B kompleksa i beta karoten (provitamin A). Od minerala ima dosta kalijuma, kalcijuma, magnezijuma, fosfora, sumpora i gvožđa. Dijetnih vlakana ima veoma malo. Sto grama kajsija ima energetsku vrednost od 44 kalorije, što je više u odnosu na dunju, malinu, lubenicu i dinju, ali dosta manje od jabuke, kruške i banane.


Osušena kajsija ima mnogo veću energetsku vrednost, a ima i povećane vrednosti minerala i vitamina. Međutim, dok zdravi ljudi mogu da je jedu u svakom obliku, kao suva zabranjuje se dijabetičarima i osobama sa povišenim vrednostima holesterola.


Kajsija deluje blagotvorno kod srčanih bolesnika. Zahvalna je i za odbranu organizma od infekcije, jačanje zuba i kostiju, poboljšanje vida i obnovu tkiva. Uzeta pre obroka, dobro utiče na varenje, a zbog visokog sadržaja gvožđa preporučuju se anemičnim osobama.


Izuzetno zdravim smatra se i svež sok od kajsije bez konzervansa i dodatka šećera. Posebno je delotvoran kao lek kod groznice i kožnih bolesti, a istovremeno rashlađuje i ubrzava eliminaciju toksičnih materija iz organizma. Kajsije i kao voćke povoljno deluju na kožu, pa ih narodni lekari preporučuju kod ekcema ili opekotina. Pri kupovini treba obratiti pažnju na to da plodovi budu potpuno zreli, odnosno da imaju svetlonarandžastu boju. Zeleni plodovi, pored toga što nemaju prijatan ukus, nemaju ni svojstva karakteristična za zrelu kajsiju.