Stari tibetanski lek - Recepti


Recept za ovaj tibetanski lek pronađen je u starom tibetanskom manastiru, ispisan na glinenim pločicama. Pretpostavlja se da je zapisan pre više od 2000 godina a koristi se protiv triglicerida, holesterola i krečnih naslaga na krvnim sudovima, kao i za dug vek.

Pored toga što uspešno čisti krvne sudove, ovaj stari tibetanski lek poboljšava elastičnost krvnih sudova (sprečava pucanje krvnih sudova a samim tim i izliv krvi), sprečava infarkt srca, mozga i anginu pektoris. Zatim, sprečava nastanak tumora, popravlja vid i podmlađuje organizam.



Tibetanski recept (beli luk i limun)

Priprema:
300 grama belog luka i 1 kilogram limuna sa korom, sitno samleti.

Nakon toga staviti da proključa 1,5 l vode a onda smanjiti vatru i dodati samleveni beli luk i limun pa poklopiti sud. Isključivo na laganoj vatri ovu smešu prokuvati 14-15 minuta (nikako duže od toga). Zatim skloniti sa vatre i ostaviti da se prohladi. Ovo je gotov tibetanski lek koji treba sipati i čuvati u poklopljenoj staklenoj posudi (tegli).

Ovaj lek uzimati na prazan stomak svakoga jutra i to 0.5 dl, tokom 25 dana. Iza toga obavezno napraviti pauzu od 10 dana a onda ponoviti postupak do poboljšanja zdravstvenog stanja. Nakon toga prestati sa upotrebom leka.

Napomena:
Strogo se pridržavati dnevne doze leka i pauze od 10 dana između dve kure. Nakon izlečenja ne treba uzimati lek već samo ako dođe do pogoršanja zdravstvenog stanja. Zdrave osobe koje se odluče da lek uzimaju radi poboljšanja opšteg stanja organizma neka primenjuju samo jednu do dve kure godišnje i to dva puta po 25 dana u razmaku od 6 meseci.



Tibetanski čaj za dugovečnost

(djumbir, limun, med, paprika i anis)

Pored starog tibetanskog leka navodimo i recept za tibetanski čaj koji koristi kao zaštita od stresa i produžava životni vek.

2 litra vode prokuvati 5 minuta, zatim ohladiti. Kada je hladno, dodati 5 grama narendanog đumbira, 2 velike kašike soka od limuna, 2 velike kašike meda, 1 prstohvat ljute papričice i 1 prstohvat anisa.

Ovaj tibetanski čaj piti u gutljajima tokom celog dana ili jos bolje po 1 šolju pre svakog obroka.

Napravljena količina od 2 litra čaja dovoljna je za tri osobe.