Cir na zelucu

Čir na želucu je jedno od vrlo čestih oboljenja. Nastaje usled oštećenja sluzokože. Najčešće se javlja između dvadesete i četrdesete godine života. Čir na želucu je nešto češći kod muškaraca nego kod žena. Osobe sa nultom krvnom grupom su podložne oboljevanju od ove bolesti.
Simptomi i tegobe koje prate čir na želucu
Čir na želucu se najčešće manifestuje u vidu nelagodnosti u gornjem delu stomaka, mučnine, povremenog povraćanja, gorušice, podrigivanja, nadutosti, poremećaja apetita. Dolazi i do pojave tupog bola koji se javlja periodično na svakih nedelju, dve, a traje po dva, tri dana. Sa povećanim unosom hrane bol se sve više pojačava. Zbog toga oboleli često jedu veoma malo usled čega dolazi do naglog gubitka telesne težine. Kod svake četvrte osobe sa čirom na želucu stvaraju se komplikacije i dolazi do krvarenja.

Uzroci zbog kojih nastaje čir na želucu

Najveći uzročnici čira na želucu su bakterija helicobacter pylori i nesteroidni antiinflamatorni lekovi i aspirini. Bakterijska infekcija je uzročnik čireva na želucu i dvanaestopalačnom crevu u čak 80% slučajeva. Infekcija se prenosi putem hrane, vode, poljupca, prljavih ruku. Usled infekcije bakterijom helicobacter pylori dolazi do slabljenja zaštitne moći sluzokože želuca usled čega kiselina prodire u sloj ispod nje dovodeći do stvaranja ulkusa, odnosno čira na želucu. Želudačna kiselina ne smeta ovoj bakteriji jer ona izlučuje enzime koji dovode do neutralizacije kiseline. I genetski faktor doprinosi pojavi bolesti. Konzumiranje alkoholnih pića, kafe, cigareta stvaraju povoljne uslove za razvoj ove bolesti. Usled nepravilne ishrane sa mnogo ljute i jako začinjene hrane može doći do pogoršanja simptoma. Svakodnevni stres je indirektan uzročnik ovog problema.

Kako se leči čir na želucu

Čir na želucu se dijagnostifikuje radiološkim i endoskopskim ispitivanjima. Kombinovanjem ovih metoda moguće je dijagnostifikovati čir na želucu u čak 96% slučajeva, i odrediti da li se radi o benignom ili malignom oštećenju želuca. Neophodno je izvršiti i mikrobiološku analizu kako bi se videlo šta je uzrok oboljenja, jer je različit način lečenja čira na želucu izazvanog bakterijskom infekcijom i čira koji je posledica korišćenja lekova. Za lečenje infekcijom izazvanog čira na želucu primenjuju se antibiotici i lekovi koji smanjuju kiselost u želucu. Blokatori koji umanjuju lučenje kiseline leče čir na želucu izazvan lekovima.