Bolest modernog doba!


Za sindrom karpalnog tunela kriv je kompjuter


Ubrzan tempo života, produženo radno vreme, sveopšta modernizacija i kompjuterizacija ostavljaju negativne posledice po zdravlje. Jedna od njih je učestalost karpalnog sindroma, bolesti raširene među onima čija je profesija povezana s preteranom upotrebom kompjutera, tačnije korišćenjem miša.

Posledica je bolna šaka, koja vremenom gubi funkciju, a najbolja preventiva su ergonomska tastatura, podmetač i miš.
- Sindrom karpalnog tunela se manifestuje kao jak bol u šaci i nemogućnost obavljanja svakodnevnih poslova. Pacijent ne može da zakopča dugme, šlic, da lista knjigu ili novine, ispadaju mu predmeti iz ruke... Do bolesti dolazi zbog kompresije (pritiska) na jedan ili više nerava (ima ih tri) koji se nalaze u karpalnom tunelu, sastavnom delu ručnog zgloba. Ovi nervi inervišu (oživčuju) šaku i omogućavaju njeno nesmetano kretanje.
Sindrom je posledica preterane upotrebe ručnog zgloba, a na udaru su najčešće osobe koje u profesionalnom životu dugotrajno opterećuju šaku.

- Možemo reći da je karpalni sindrom posledica modernog načina života i sveopšte kompjuterizacije. Mnoge profesije su povezane sa upotrebom računara, a ne samo programeri ili operateri, čija je ruka na mišu veći deo dana. Do povrede zgloba dolazi i kod drugih manuelnih zanimanja kao što su fizioterapeuti, maseri, daktilografi, vajari, spremačice... Sindrom može biti i posledica pojedinih bolesti poput reumatičnog artritisa ili dijabetesa - objašnjava lekarka.
Preventiva je najbolje lečenje, a u slučaju da je rezultat preterane upotrebe računara, ergonomska tastatura, podmatač i miš su najbolje rešenje.
- Bolest se leči fizikalnom terapijom, imobilizacijom (povezi) zgloba i pojedinim lekovima kao što su kortikosteroidi ili antireumatici, koji otklanjaju otok i smanjuju pritisak. U slučaju da ništa od toga ne pomogne, krajnja opcija je operativni zahvat kojim se vrši dekompresija nerva, i to je jedino trajno rešenje. Ako je moguće, zglob treba poštedeti ili nabaviti odgovarajuću tastaturi i miš kako bi se sačuvalo zdravlje .


Dolazi polako...

Simptomi ovog oboljenja počinju obično polako i postepeno - blagim trnjenjem u prstima, najčešće tokom noći, ili ujutro, nakon spavanja, da bi se kasnije proširili na ceo dan. Osim trnaca i utrnutosti prstiju i cele šake, može se razviti i otok palca ili svih prstiju, koji može ali i ne mora biti praćen bolovima. Kasnije se razvija i mišićna slabost, pa se registruje oslabljen stisak šake, koji pacijenti često primete kada im počnu ispadati predmeti iz ruku, a najčešće jutarnja šolja kafe.