Med i cimet za zdrav i dug zivot


Mnogi autori smatraju da je mešavina meda i cimeta prirodni nektar, eliksir zdravlja i besmrtnosti, duhovna hrana svetaca i mudraca… Najnovija istraživanja pokazuju da uzimanje meda zajedno sa samlevenim cimetom regeneriše ljudski organizam, čineći ga otpornijim na bolesti, snažnijim i vitalnijim, a statistike pokazuju i da znatno produžava ljudski vek. Evo nekoliko najdelotvornijih recepata.


Za jačanje imuniteta

Redovno uzimanje meda jača bela krvna zrnca u borbi protiv svake bolesti, a cimet pomešan s medom stimuliše probavu. Ako se pre jela uzmu dve kašike mešavine meda i cimeta, nestaće kiseline i gasova, a probava će olakšati varenje i najtežih jela.
Za dugovečnost
Veruje se da su ovu recepturu poznavali dugovečni Hunzi, pleme čiji pripadnici doživljavaju duboku starost održavajući krepkost i vitalnost. Oni svakodnevno uživaju u čaju od cimeta i meda, a upravo ova kombinacija, kažu naučnici, usporava proces starenja, a kožu čini svežom i vitalnom.
Uzeti četiri kašike meda i jednu kašiku cimeta i prokuvati u tri šolje vode. Piti po trećinu šolje tri do četiri puta dnevno.'


Prehlada i infekcije

Lekari su ustanovili da osobe koje redovno u organizam unose med i cimet ređe obolevaju od prehlada i infekcija disajnih organa. Istraživanjima su došli do zaključka da će prehlada nestati ako se tri dana uzastopno uzima jedna supena kašika mlakog meda, u koji je prethodno dodata četvrtina čajne kašike cimeta. Ova terapija čisti sinuse i pomaže kod hroničnog kašlja.Srce, nervoza i bolovi u stomaku

Za one koji žele da smanje holesterol u krvi, ojačaju srce, a krvne sudove učine zdravijim i vitalnijim preporučuje se sledeći recept:
Napraviti smesu od jednakih delova meda i cimeta i koristiti kao namaz za hleb. Jesti redovno za doručak. Narodna iskustva potvrđuju da mešavina meda i cimeta blagotvorno deluje na nerve, smanjuje stomačne bolove, leči čir na želucu i otklanja gasove.


Umor

Nedavne studije su pokazale da je šećer sadržan u medu više koristan nego štetan za ljudski organizam. Ljudi u srednjem dobu koji uzimaju mešavinu meda i cimeta napravljenu od jednakih delova su znatno pokretljiviji i fleksibilniji. Uzeti pola supene kašike meda i preko nje posuti cimetov prah, te sve umutiti u jednoj čaši vode. Piti pre doručka i po podne nakon 15 sati, kada vitalnost tela počinje da opada. Ova terapija u roku od jedne nedelje će preporoditi organizam i vašem telu dati znatnu vitalnost.