Za dobar san


Kivi, bogat vitaminom C, ima jako antioksidantno dejstvo koje jača imuni sistem i štiti ćelije. Istraživanja su pokazala da je dobar za srce, kao i za disajne funkcije, jer obiluje vlaknima i kalijumom. Naročito je koristan za decu sa respiratornim problemima.

S obzirom na sve hranjive i zdravstvene prednosti, ne iznenađuje da se kivi nalazi na listi supernamirnica. Osim toga, novo istraživanje je pokazalo da kivi može da ima pozitivno dejstvo i na spavanje. Naime, naučnici sa tajvanskog Tajpej medicinskog univerziteta proučavali su efekte konzumiranja kivija pre odlaska na spavanje. Otkrili su da je svakodnevno konzumiranje kivija dobro kako za kvalitet, tako i za količinu sna. U istraživanje su bile uključene 22 žene i dva muškarca starosnog doba između 20 i 55 godina, koji su imali neki od simptoma poremećaja sna.

Svi su četiri nedelje sat vremena pre odlaska na spavanje jeli dva kivija. Naučnici su prikupljali podatke o ispitanicima koristeći dnevnike spavanja, standardni upitnik kvaliteta spavanja i satove kojima su merili aspekte kvaliteta i količine sna. Nakon četiri nedelje konzumiranja kivija, otkrili su značajna poboljšanja u nekoliko aspekata spavanja.

- Ispitanici su brže zaspali. Vreme uspavljivanja smanjilo se za 35,4 posto.

- Takođe su i čvršće spavali. Buđenje nakon prvobitnog sna palo je za 28,9 posto.

- Kvalitet sna se poboljšao za 42,4 posto.

- Efikasnost sna se popravila. Vreme koje su ispitanici u krevetu proveli u budnom stanju smanjilo se za 5,41 posto.

- Vreme spavanja među ispitanicima poraslo je za 13,4 posto.

Pozitivan uticaj kivija na san naverovatnije leži u njegovom visokom nivou antioksidanasa i serotonina. Isti antioksidansi koji su jako dobri za zdravlje mogu da pomognu i kod problema sa snom.

Odnos između antioksidanasa i spavanja jedan je od onih koje tek počinjemo da shvatamo. Istraživanja su pokazala da smanjen nivo antioksidanasa u telu dovodi do lošeg spavanja i da se ono poboljšava kad se nivo antioksidanasa poveća. Takođe, poremećaj disanja u snu, apneja, deluje loše na efekte antioksidanasa, a antioksidans u vitaminu C je vrlo delotvoran u lečenju kardiovaskularnih problema koji su u vezi sa apnejom.

Osim što je bogat antioksidansima, kivi sadrži visok nivo serotonina. Reč je o hormonu koji takođe služi kao neurotransmiter, a zaslužan je za mnoge psihološke procese. On ima probavne i kardiovaskularne funkcije, pomaže pri učenju i očuvanju pamćenja, kao i pri regulaciji apetita i raspoloženja. Nedovoljne količine serotonina već duže vreme se povezuju sa depresijom i poremećajima u raspoloženju.

Serotonin ima odlučujuću ulogu u spavanju. On doprinosi tome da uspevamo da utonemo u san, ali i da dobro odspavamo tokom noći. Taj hormon ima ulogu i u prolaženju kroz razne faza spavanja, uključujući i najdublji san. Serotonin takođe pomaže da se ujutru lakše razbudimo. Istraživanja su pokazala da promene nivoa serotonina mogu da spreče ili poboljšaju spavanje. U kombinaciji sa melatoninom, drugim hormonom ključnim za spavanje, serotonin pomaže održavanje normalnog dnevnog ritma i mnogih psihičkih funkcija. Zato prisutnost relativno visokih doza serotonina u kiviju može da donese bolji san.


Osim kivija, postoji još namirnica koje su dobre za san. To su namirnice bogate magnezijumom i kalijumom, koje su dobre za opuštanje i cirkulaciju, a među njima su tamnozeleno lisnato povrće, banane, orasi, semenke, limun, paradajz i žitarice. Namirnice bogate kalcijumom pomoći će kod podizanja nivoa melatonina. Osim mlečnih proizvoda, dobar izvor kalcijuma su i soja, orasi, semenke i žitarice.

Izvor; Stil