Cicak i njegove lekovitosti


Sudeci po čičku, nije svaka korovska biljka neupotrebljiva. Ova livadska "lepotica" svojim kukicama obožava da se kači za sve što se nađe u njenoj blizini, a veoma je cenjena u tradicionalnoj medicini. Kod čička je lekovit svaki deo, koren, listovi i seme. Dvogodišnje korenje prikuplja se u proleće i jesen, listovi dok su mladi, a seme pošto sazri.

Koren čička deluje protiv otrova, pospešuje izlučivanje urina i znoja, a čisti i krv. Koristi se i za lečenje polnih bolesti, svih vrsta čireva, gihta i zastarelih reumatskih oboljenja. U tradicionalnoj medicini gnojne rane su mazali mešavinom dobijenom od suvog korena čička mlevenog u prah, pomešan sa maslinovim uljem.


Reumu ublažava napitak, koji se dobija od jedne supene kašike sitno iseckanog korenja i lišća kuvanog u 0,5 l vode pet minuta.
Pošto se ostavi poklopljen od 10 do 15 minuta, a potom procedi, napitak se pije ujutru i uveče po dve supene kašike.


Ova biljka je efikasna i kod ćelavosti, čajem od korena se dobro istrlja koža glave, a svaki drugi dan namaže čičkovim uljem. Na ovaj način se stimuliše rast kose.
Čaj se sprema tako što se u litri vode skuva supena kašika iseckanog korena čička. Kod opadanja kose ovaj čaj se pomeša u istoj razmeri sa jabukovim sirćetom. Mast od čičkovog korena preporučuje se za opečenu kožu, čireve, rane i lišajeve. Dobija se kada se koren očisti i opere, isecka na komadiće i istisne tako da se dobije što više soka. Pomeša se sa nesoljenom, prepranom i kroz gazu proceđenom svinjskom mašću u razmeri koja će da rezultira gustom kašastom masom. Mast se čuva u frižideru, u keramičkoj posudi (nikako u metalnoj) i dobro zatvorena. Nekoliko puta na dan nanosi se na problematičnu kožu.


Mlado lišće čička koristi se kod zapaljenja želuca i nadutosti, kao i kod osipa, čireva, gnojnih rana i ranica u ustima. Napitak se preporučuje za ispiranje usne duplje, ujutru i uveče po jedna šoljica.
Sprema se tako što se 10 g suvog lišća kuva pet minuta u litri vrele vode.


Seme ima jače dejstvo od korena i lišća, posebno je efikasno za spravljanje čičkovog ulja, koje se koristi protiv peruti i opadanja kose.
Priprema se tako što se šaka suvog i samlevenog semena sipa u bocu, prelije sa 2 kašike alkohola (90 %) i ostavi da odstoji 14 dana. Zatim se doda 3 dl maslinovog ulja i ponovo ostavi četiri nedelje na toplom mestu, uz povremeno mućkanje. Da bi alkohol ispario, boca se ne zatvara čepom već gazom.Ukoliko imate probleme sa bradavicama po rukama,dovoljno je da 5 dana , ranim jutrom ruke namazete vodom koja se sakuplja u listovima cicka.