Pileća supa, med i limun najbolji borci protiv gripa
Stručnjaci ističu da nema potrebe da se kljukate „ibuprofenom“ kada osetite prve znake prehlade i gripa jer ponekad može imati suprotan efekat.'

Period tokom kojeg virusi prehlade i gripa počinju da haraju uveliko je počeo, a oko vas je svakodnevno verovatno ogroman broj ljudi koji kijaju, kašljucaju i žale se na malaksalost. To vam govori da ćete i vi uskoro osetiti dosadne simptome bolesti, ali postoji način da ih veoma brzo i lako savladate uzimanjem pileće supe, meda i limuna.

Stručnjaci ističu da nema potrebe da se kljukate „ibuprofenom“ kada osetite prve znake prehlade i gripa jer ponekad može imati suprotan efekat. Simptome pokušajte da ublažite pilećom supom jer sprečava kretanje neutrofila, oblika ćelija imuniteta koje izazivaju neke simptome prehlade, oslobađanje sluzi na primer. Takođe, proteini koje ona sadrži stvaraju karnozin, supstancu koja povećava proizvodnju azot-monoksida, koji pak pomaže u uništavanju mikroorganizama.

Pored toga, neke studije pokazale su da med ublažava kašalj, iako nije objašnjeno na koji način. Posebno je blagotvoran kad se konzumira kao sastojak toplih napitaka. Limun je bogat vitaminom C, koji jača imunitet, ali nove studije su pokazale da on nema efekta ako se konzumira samo tokom bolesti. Mnogo je bolji u sklopu preventivnih mera.
Pise Kurir