Zacini riznica zdravlja


Bosiljak, koji se smatrao božanskom biljkom, stavljao se u svetu vodu i na oltare, a odavno je poznat kao antiseptik i prirodni antibiotik. Zbog svojih se svojstava upotrebljavao za smirivanje upala nakon uboda insekata i zmija, ali i za zarastanje rana. Kako sastojci bosiljka osvežavaju, relaksiraju i smiruju kožu, često se upotrebljava u preparatima za negu kože, posebno one sklone aknama i lišajevima.

Žalfija, čije latinsko ime salvia u prevodu znači biti zdrav, neobično je lekovita biljka. Ima snažno antiseptičko delovanje, pa se stoga tokom prošlosti spaljivala u bolničkim sobama. Osim što je antiseptik, deluje protiv gljivica, smiruje upale kože i sluzokože i podstiče zaceljivanje kože, pa se koristi i kod bolova u grlu, kašlja, prehlade i gripa, kao i za tretiranje rana.

Lovor, koji u antičko doba nije bio samo simbol hrabrosti i slave nego je po verovanju štitio od bolesti, zbog svojih je lekovitih svojstava bio posvećen bogu zdravlja Eskulapu. Pozitivno deluje na probavu, jača apetit i potiče iskašljavanje, pa pomaže kod bronhitisa, prehlade i gripa.

Majčina dušica, koja se radi aromatičnog mirisa palila u hramovima u čast bogova, zbog antibiotičkih svojstava je u narodnoj medicini vekovima važila kao antibiotik za siromašne. Ona prvenstveno podstiče, pospešuje i jača mnoge telesne funkcije poput cirkulacije i probave, podiže odbrambene mehanizme organizma i krvni pritisak, dezinfikuje kožu i pospešuje zarastanje rana, a olakšava iskašljavanje, kako i otežano mokrenje.

Origano, čije ime u prevodu s grčkog znači radost planina, od najstarijih se vremena koristio za lečenje prehlade, glavobolje, zubobolje i različitih problema s probavom, ali i psihom. Origano, jedan od najjačih prirodnih antiseptika i antibiotika, u modernoj je fitoterapiji prepoznat i kao jedan od najjačih prirodnih antioksidanata.

Ruzmarin, omiljena biljka antičkih bogova, vrlo je omiljen i u narodnoj medicini. Od ruzmarina, čije ime u prevodu glasi morska rosa, odavno su se spremali preparati koji su se koristili protiv raznih bolova, recimo kod reume, gihta i upale zglobova. Prirodni je antiseptik, a koristi se i u kozmetičke svrhe za negu kože i kose, pa i za uklanjanje peruti.