Prirodni cuvari srca


Bolesti srca su delom genetski uslovljena, ali se, takođe, u velikoj meri može uticati na to da do njih ne dođe. Ovi su napici koju mogu doprineti zdravlju vašeg srca.

Sok od nara

Antioksidativna moć nara je zaista velika. Novija istraživanja su pokazala da redovno konzumiranje ukusnog soka od nara može zaštiti vaše srce tako što će smanjiti nivo holesterola u krvi i poveća protok krvi do srca. Pijte ga svežeg i bez dodatnih zaslađivača.

Crni čaj

Moćni antioksidansi u crnom čaju unapređuju zdravlje srca. Dokazano je da konzumiranje crnog čaja smanjuje rizik od nastanka moždanog udara, smanjuje nivo lošeg holesterola, poboljšava funkciju krvnih sudova, kao i dotok krvi u srčane arterije. Pijte svež crni čaj, vruć i bez zaslađivača za njegovo najbolje dejstvo. Nekoliko šoljica ovog čudesnog napitka dnevno može smanjiti rizik od nastanka srčanih oboljenja.

Zeleni čaj

Kao i crni čaj, zeleni čaj sadrži obilje antioksidanata koji čuvaju srce. Osnovna razlika između ove dve vrste čaja jeste da zeleni čaj nije fermentisan. Istraživanje iz 2004. godine pokazalo je da povećano konzumiranje zelenog čaja smanjuje rizik od oboljevanja koronarnih arterija. Njegova upotreba je povezana i sa smanjenim nivoom holesterola u krvi, uz niži rizik za nastanak krvnih ugrušaka i moždanog udara.

Voda

Dehidratacija može da doprinese izazivanju nezanemarljivog broja rizikofaktora koji su potrebni za nastanak srčanih oboljenja, kao što je povećana viskoznost krvi. Kada je organizam dehidriran i fali mu tečnosti, krv je gušća, što zahteva da srce troši više energije da pumpa krv kroz telo. Hronična dehidratacija može rezultirati u hipertenziju tj. povišen krvni pritisak.

Brojna istraživanja su pokazala da je znatno manji rizik od nastanka srčanih oboljenja povezan upravo sa konzumiranjem veće količine vode na dnevnoj bazi. Ne postoji napitak koji bolje hidrira organizam od same vode, a to je odlično za zdravlje vašeg srca. Preporučljivo konzumiranje vode na dnevnoj bazi je 8 čaša. Obogatite vodu sveže ceđenim limunom i tako joj dajte aromu koja osvežava, a istovremeno i dozu antioksidanata koji su od izuzetnog značaja za zdravlje.

Izvor; Na dlanu.rs