Za čista pluća i bronhije


Tokom hladnih dana učestale su upale grla koje se, po pravilu, prenesu na dušnik i bronhije što izaziva kašalj, bolove u prsima i otežano disanje. U tom slučaju narodna medicina preporučuje čajeve i biljne preparate koji pomažu iskašljavanje, podstiču izbacivanje šlajma, pospešuje dotok kiseonika u pluća i ubrzava ozdravljenje.
Za lakše iskašljavanje tradicionalno se koristi lekovito bilje koje sadrži mnogo sluzi, saponizide, to jest materije koje mućkanjem u vodi pene kao sapun, etarska ulja antiseptičkog delovanja.
Podsećamo na neke od njih.

Beli slez (Althaea officinalis)

Koren sadrži mnogo sluzi a iskusni travari znaju da je najbolje da koren belog sleza vadi do polovine novembra (na kraju vegetacije) jer u to vreme sadrži najviše ove materije.

Koristi se:
* za lakše iskašljavanje
* da ublaži nadražaj kašlja
* protiv upala organa za disanje i ždrela
* za obloge protiv upala

Olakšajte iskašljavanje

- 25 g korena belog sleza
- 25 g crnog gaveza
- 25 g iđirota
- 10 g cvetova divizme
- 10 g podbela
- 5 g anisa

Kašiku mešavine poparite sa 2 dl ključale vode i poklopite. Kada se malo prohladi, procedite, zasladite kašičicom meda i pijte toplo. Čaj kuvajte i pijte 4-5 puta dnevno.
SAVET PLUS: Ukoliko se za ispiranje grla i nosa koren koristi u obliku macerata iseckan koren se stavi oko dva sata u hladnu vodu i za to vreme češće promeša drvenom kašikom.

Majčina dušica (Thymus serpyllum)

Lekovite sastojke sadrže samo listu i cvet, pa se zato bere isključivo gornja polovina biljke. Inače, najlekovitiji sastojak majčine dušice je etarsko ulje.

Koristi se:
* za lečenje običnog i velikog kašlja
* da spreči razmnožavanje mikroorganizama

Protiv velikog kašlja

- 50 g majčine dušice
- 1/2 l vode
- kašičica meda
Majčinu dušicu poparite ključalom vodom i odmah poklopite. Posle dva sata procedite, zasladite medom i popijte po dva i po decilitra čaja ujutro i uveče.

Bulka (Papaver rhoeas)

Upotrebljavaju se samo latice koje se beru po suvom vremenu i odmah suše na što jačem suncu. Za to vreme ne smeju da se diraju da ne bi pomodrele. Sadrže sluz i šećer, a nemaju morfin ni druge opijumske alkaloide.

Dečji sirup

- 100 g latica bulke
- 1,3 l destilovane vode
- pola limuna
- 2,5 kg šećera
Latice poparite proključalom vodom u koju ste dodali isceđen limunov sok i poklopite. Posle osam sati procedite, u tečnost dodajte šećer i zagrevajte. Kad provri sklonite sa vatre, sačekajte da se ohladi, sipajte u staklene flašice od decilitar do dva i čuvajte na tamnom i hladnom mestu.
SAVET PLUS: Sirup se daje deci za iskašljavanje ali se dozira prema uzrastu. Deci do 15 meseci po pet mililitara dnevno, do tri godine po 10, mališanima do pet godina po 20, a onima do 10 godina po 30 mililitara dnevno.

Ruzmarin(Rosmarinus officinalis)

Lekovite osobine imaju listovi iz kojih se destilacijom izdvaja etarsko ulje. Kada je reč o etarskom ulju ruzmarina, postoje četiri hemotipa (cineol, verbenon, kamfor i mircen) što zavisi od podneblja u kome se gaji.

Koristi se:
* za iskašljavanje
* da izleči prehladu
* protiv gripa
* za lečenje upale sinusa

Iskašljavanje

- 3-5 kapi etarskog ulja ruzmarina
- 3 l proključale vode
U vodu dodajte kap ulja, inhalirajte se minut, sipajte drugu, udišite isparenje još minut... Odrasli bi to trebalo da rade četiri do pet puta a deca tri do četiri. Inhalirajte se dva puta dnevno do prestanka tegoba.
SAVET PLUS: Deca i trudnice ne bi trebalo da koriste etarsko ulje ruzmarina hemotipa cineol.


,,Bilje i zdravlje,,