Regeneriše jetru, umanjuje rizik od moždanog udara, jača imunitet


Bogata mineralima, proteinima, belenčevinama, aminokiselinama i vitaminima, ova tečnost je izuzetno zdrava i sprečava pojavu mnogih bolesti
Surutka je tečnost koja se dobija iz kravljeg mleka prilikom izrade sira. Jako je bogata mineralima, vitaminima, aminokiselinama, proteinima i drugim jedinjenjima koja su zdrava za naš organizam.

Pošto je reč o tečnosti, znamo da ona brzo stiže do svih organa putem kojih se nadoknađuju mnogi nedostaci u našem organizmu. Zbog niske pH vrednosti, prenos do organa je veoma brz i efikasan.

U jednoj litri surutke možemo naći tek 360 kilokalorija, što je upola manje od kalorija koje možemo pronaći u jednoj litri svežeg mleka. Pored spomenutog, surutka u sebi sadrži i belančevine.

Minerali koje pronalazimo u surutki održavaju tonus ćelija, te sprečavaju visok krvni pritisak, moždani udar i infarkt. Proteini, sa druge strane, sprečavaju osteoporozu, regulišu holesterol, zaustavljaju delovanje zubnog kamenca, povećavaju mišićnu masu, jačaju imunitet, smanjuju stres i ono najvažnije, regenerišu jetru.

Treba znati da intenzivna ishrana surutkom, u svim njenim originalnim ili derivatnim oblicima, dovodi do brže regeneracije bolesnih mesta u organizmu.

Jedan od načina pripreme surutke:

1 L mleka staviti da proključa. U još vruće mleko dodati sok od limuna. Na 1 l mleka ide sok od 1 limuna. Ostaviti da se ohladi. Ohlađeno nasuti u flaše. Držati u frižideru.


Za lepu svilenu kosu i otklanjanje peruti; nakon pranja kosu isperite mlakom surutkom.


Za barsunastu kozu; Nakon umivanja ili tusiranja lice i telo saperite surutkom.


Za nokte i zanocice;
kiselite ruke u toploj surutki nakon toga lagano skidajte kozicu oko nokata neznim ubrusom ili pamucnom tkaninom.Ovo ponavaljajte dok vam zanocice ne nestanu.