Urinarne infekcije


Da je uva ili medveđe grožđe (Arctostaphylos uva ursi) delotvorna protiv urinarnih infekcija i upala odavno je poznato, ali pacijenti bi trebalo da znaju da je neophodno da čaj od ove biljke uzimaju sa sodom bikarbonom, jer lekoviti sastojci uve ispoljavaju antimikrobno dejstvo i deluju samo u sredini koja je bazna to jest kada je pH vrednost veća od sedam.

- Ishrana, posebno ako se često uzimaju meso, mlečni proizvodi i gazirna pića, povećava kiselost mokraće, a u kiseloj mokraći uvini sastojci nemaju nikakvog efekta. Zato bi oboleli pre nego što popiju uvin čaj trebalo da uzmu tabletu od 0,5 miligrama sode bikarbone ili trećinu kašičice praha i da potom popiju čaj. Osim toga, važno je da tabletu ili prah sode ne rastvaraju u čaju jer ni tako nema efekta.

- Uporedo korišćenje uve i sode bikarobone dobro je i za sve pacijente koji imaju osetljiv želudac. Ova biljka, naime, sadrži sastojke koji mogu da nadraže želudac, ali soda sprečava da se rastvaraju u želucu, zato uva ne može da ga nadraži! Kada je reč o biljnim preparatima uve, oni koji ih koriste trebalo bi da znaju i da nikako ne uzimaju one koji sadrže samo arbutin, jedan od glavnih sastojaka uve, a takvih je mnogo na tržištu. Jer, ovaj vrlo važan lekoviti sastojak uve nema efekat ako se izdvoji od drugih sastojaka ove biljke i samo zajedno imaju lekovito dejstvo.

Uva raste po suvim, retkim borovim i drugim četinarskim šumama i među grmljem po sunčanim obroncima i planinskim pašnjacima. Grm je uglavnom polegnut, obrastao jajastim, čvrstim i kožastim listovima. Cvetovi su beli ili svetloružičasti, obešeni u grozdovima, a plod je crvena bobica. Za lek se sakupljaju listovi od maja do jula dok je biljka u cvatu, jer sadrže najviše arbutozida.

- Čaj od uve koristi se za lečenje uvećane prostate, infekcija mokraćne bešike i mokraćnih kanala, proliva i šećerne bolesti. Listovi pomešani s drugim lekovitim biljem dobro su antiseptičko sredstvo, naročito u slučaju hronične upale mokraćne bešike i protiv peska ili kamena u bubregu. Naši lekari često preporučuju čaj od jednakih delova uve i sitnice, a za kvalitetan čaj potrebno je da se list izdrobi i duže kuva, jer kožasta i čvrsta konzistencija lista otežava i onemogućava ekstrakciju arbutina i tanina.

- Fitoterapija uvinim čajem preporučuje se u slučaju urinarne infekcije čiji su simptomi učestali nagon za mokrenjem i neprijatan osećaj i bol u donjem delu trbuha. Poboljšanje se očekuje posle dva dana, a ukoliko nema napretka, potrebno je da pacijent nastavi terapiju antibiotikom koji je propisao lekar u zavisnosti od rezultata urinokulture. Upotreba uve trebalo bi da se ograniči na dve nedelje.

NEŽELJENA DEJSTVA
Od neželjenih dejstava, kako kaže naša sagovornica, uva može da izazove mučninu, povraćanje, iritaciju želuca i tamnu obojenost mokraće. Osim toga, ne preporučuje se deci, trudnicama, pacijentima koji imaju neko oštećenje mrežnjače (retine) i onima sa ozbiljnim oštećenjem jetre.

ČAJ
- kašika uvinih listova
- 4 dl vode
Izdrobljene listove prelijte vodom i kuvajte tri minuta. Sklonite s vatre, poklopite i posle 15 minuta procedite. Pijte topao čaj, tri puta dnevno po šolju, posle jela