Čist kiseonik leči najteže bolesti


Terapija u komorama omogućava oporavak od ciroze jetre, otvorenih rana, gangrene i mnogih drugih oboljenja, a u Specijalnu bolnicu za hiperbaričnu medicinu moguće je doći i s uputom lekara


Opšte je poznato da je svaka živa ćelija zavisna od kiseonika. Stručnjaci ističu da je uzrok ili posledica najvećeg broja bolesti upravo smanjenje ili prestanak transporta tog elementa do određenih ćelija organizma, nakon čega se dešava da one odumiru, pa nastaju različita oboljenja. Grana medicine koja se bavi lečenjem kiseonikom naziva se hiperbarična medicina. Nažalost, u Srbiji mnogi za nju nisu ni čuli iako je njen značaj toliko velik da se pojava takozvanih hiperbaričnih komora za lečenje u medicini poredi s pojavom antibiotika ili transfuzije.

Dr Kurir je zato istraživao šta sve obuhvata hiperbarična medicina, koja oboljenja mogu da se leče u hiperbaričnim komorama i koliko je takav oblik tretiranja bolesti uspešan. U te svrhe obišli smo Specijalnu bolnicu za hiberbaričnu medicinu u krugu Klinikog centra Srbije, koja važi za najbolju u Evropi. Osnivač i vlasnik bolnice, dipl. inž. tehnologije Miodrag Zarić, rekao nam je da lekovite komore u sklopu ove ustanove trenutno postoje na tri lokacije u našoj zemlji, ali i da je u planu proširivanje kapaciteta.

- Hiperbarične komore su specijalni uređaji u kojima pacijenti udišu čist kiseonik pod pritiskom većim od atmosferskog. Na taj način kiseonik dospeva do svih ćelija u telu, hrani ih i leči niz oboljenja. Specijalna bolnica za hiperbaričnu medicinu je visokospecijalizovana zdravstvena ustanova i u njoj se svakog dana tom metodom uspešno leči 300 teško obolelih pacijenata, koji su prezadovoljni rezultatima. Naša odeljenja se zasad nalaze u krugu Kliničkog centra Srbije u Beogradu, u ortopedskoj bolnici na Banjici, kao i u Specijalnoj bolnici „Merkur“ u Vrnjačkoj Banji - istakao je Zarić.

Prema njegovim rečima, kiseonik je veoma značajan za opšte stanje organizma, a upravo zbog njegovog manjka nastaju mnoge bolesti i infekcije.

- Svakoj ćeliji, da bi živela, potreban je kiseonik. U trenutku kada ga ne dobija, umire. To se dešava u mozgu, u srcu. Takođe, mnoge infekcije nastaju usled manjka kiseonika u organizmu, a u hiperbaričnim komorama sva ta oboljenja uspešno se tretiraju. Kod nas su dolazili ljudi kojima je, recimo, zbog dijabetesa i jake gangrene trebalo da odseku nogu, a za samo mesec i po dana lečenja u komori toliko bi im se oporavila da bi amputacija jednostavno bila izbegnuta - objasnio je sagovornik Dr Kurira i dodao da kiseonik spasava čak 60 odsto planiranih amputacija kod teških dijabetičara, ali da se pacijenti, nažalost, često jave dosta kasno, pa je lečenje znatno teže.

Treba istaći da samo 20 dana terapije u komorama, po 70 minuta dnevno, stvara odbrambene mehanizme u ćelijama, koje na taj način postaju vitalnije, što dovodi do brzog izlečenja. Pored toga, Specijalna bolnica ima ugovor s RFZO, pa mnogi pacijenti mogu da dođu s lekarskim uputom i koriste komore takođe bez novčane nadoknade.


Hiperbarična komora leči:

* anginu pektoris
* dijabetes
* cirozu jetre
* rane na venama (venske ulceracije)
* promene na krvnim sudovima
* zapaljenja krvnih sudova
* probleme s cirkulacijom
* rane svih vrsta, usled saobraćajne nezgode, operacije, posekotina,
infekcije
* gangrenu, sepsu
* trovanje ugljen--monoksidom
* trovanje bojnim otrovom
* opekotine
* moždani i srčani udar
* akutnu psorijazu


Pise Kurir