Dijeta za lecenje psorijaze
Psorijaza je veoma rasprostranjeno oboljenje kože koje, iako nije zarazno, predstavlja ozbiljnu opomenu da sa organizmom nešto nije u redu i da treba preduzeti mere (najbolje prirodne) da bi se poremećaj eliminisao.

Mi vam predlažemo dijetu za lečenje/smanjenje problema: Izbalansiranu dijetu koja može značajno pomoći prevazilaženju ovog oboljenja.


Jelovnik treba da se sastoji od veće količine različitog povrća zatim voća kao i integralnih žitarica.

Povrće treba jesti sirovo, na primer kao salatu. Dobar izbor su: šargarepa, repa, koren celera kao i zeleniš (spanać, peršun, zelena salata, kupus i to u svim oblicima). Povrće ima blagotvorno dejstvo na zdravlje i pomaže oporavku oštećene kože. Sjajna stvar je i bundeva koja se može jesti kuvana i parena, a meso je bolje zameniti pečenim krompirom.

Druga važna komponenta ishrane za lečenje psorijaze je povećan unos tečnosti. Neophodno je da pijete čistu vodu, i to ne manje od 1,5 litara dnevno. Takođe, preporučujemo sveže voćne sokove bez šećera (NAPOMENA: sok od paradajza nije dozvoljen).

Sve u svemu dijetalna ishrana kod pacijenata sa psorijazom je pre svega, odbacivanje proizvoda sa mnogo holesterola, masti, proteina i prostih ugljenih hidrata. Mora da se ograniči upotreba masnog mesa, kobasica, jetre, bubrega i maslaca. Zbog poremećaja metabolizma preporučuje se korišćenje ne više od 25 grama ovih proizvoda dnevno. Ne jedite namirnice koje sadrže crveni pigment (paradajz, kečap, crvene bobice, kao i namirnice koje su crvene boje).
Dozvoljeno je da se jede do 150 grama dnevno: zečijeg mesa, ćurećeg mesa, ili čiste govedine kuvane ili parene. Tokom akutne faze bolesti bolje je da se jedu vegetarijanska jela, a posle poboljšanja dozvoljeno je da se koristi blage čorbe od mesa i različite blage supe.


Primer menija

Doručak: Kaša od 150 grama narendane šargarepe i 150 grama narendane jabuke sve preliveno sa 40 grama mlevenih oraha.

Ručak: Dobro promešati 200 grama nemasnog sira, 150 grama kuvanog krompira sa jednom kašikom prirodnog meda.

Popodnevna užina: 300 gr rendane jabuke ili 2-3 kriške dinje ili kriška lubenice ili 1 banana, 150-200 grama jagoda, malina ili kupina.

Večera: 150 grama belog mesa (najbolje ćurećeg) sa 100 grama parenih prokulica (može i brokuli) sa 200 grama salate od sveže narendanog krastavca.

Dijetu za lečenje psorijaze je potrebno držati bar 30 - 60 dana ali se rezultati vide već posle desetak dana.

NAPOMENA: Budući da je zdravstveni poremećaj u pitanju obavezno se posavetujete sa vašim lekarem budući da je on najupućeniji u prirodu vašeg oboljenja kao i terapiju koju uzimate.


Izvor;Dijeta