Kidanjem do kvaliteta

Proređivanje voća na manjim površinama obavlja se ručno, na većim parcelama hemijskim putem


Na manjim površinama i sa manjim brojem stabala, proređuje se ručno, ali kada je u pitanju veća parcela - onda se to radi hemijskim putem. U nekih sorti jabuke je česta pojava da stabla u nekim godinama rađaju obilno, a potom u pojedinim godinama počinju da rađaju neredovno. U godinama sa visokim prinosima dobija se nekvalitetna jabuka sa malim procentom kvalitetnih plodova. Da bi stabla umereno rađala svake godine - neophodno je proređivanje plodova.


U sorti jabuke i kruške sa srednje krupnim plodovima se na rodnoj grančici ostavljaju po dva ploda, a u sorti sa krupnijim plodovima po jedan plod. U jabuke se plodovi ručno proređuju posle junskog opadanja plodova. Prvo se uklanjaju zaraženi, deformisani, mehanički povređeni, a zatim sitni na kratkim grančicama i plodovi u senci.

Ukoliko hemijsko proređivanje nije uspelo - treba izvršiti ručnu korekciju. Ručno proređivanje jabuke nije uobičajeno, ali ako će se dobiti preko 90% plodova prve klase, onda je to ekonomski opravdano.

Plodovi šljiva u nas se veoma retko proređuju, mada bi to trebala da bude redovna pomotehnička mera, pogotovu u sorti čija je namena za stonu upotrebu i sorti ranijeg vremena sazrevanja. Uklanjaju se blizanci, oštećeni i zaraženi plodovi, a zdravi se ostavljaju na mešovitoj grančici na razmaku 6-8 cm, a na kitici i cvetnoj grančici 1-2 ploda.

Breskva se proređuje posle opadanja neoplođenih cvetova i zametnutih plodova. Najpovoljniji rok za proređivanje plodova bresaka je na početku druge etape razvitka plodova (14-15 dana posle cvetanja), a u sorti koje razvijaju partenokarpne plodove, pred početak zatvrdnjavanja koštice.

Posle zatvrdnjavanja koštice, proređivanje plodova ne podstiče njihovu krupnoću. Plodovi se kidaju rukom, ili im se seku peteljke, neposredno ispod osnove ploda. Prvo se proređuju rane sorte zatim one koje su imale veliko zametanje plodova, a potom srednje i pozne sorte. Intenzitet proređivanja zavisi i od veličine stabla, dužine mešovitih rodnih grančica i broja zametnutih plodova.

Prilikom proređivanja prvo se izbacuju plodovi blizanci, oštećeni, zaostali u porastu i plodići sa zasenjenih mesta. Na umereno razvijenim mešovitim grančicama se ostavljaju 3-4 razvijena plodića, a na dužim mešovitim grančicama 5-6 plodića koji su izloženi svetlosti. Praktikuje se da se prilikom proređivanja plodova breskve ostavljaju plodovi na razmaku šake, ali je bolje proređivati plodove na osnovu njihovog kvaliteta i same grančice na kojoj se nalaze plodovi.

Novosti